ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Τσίπρας σε Σαμαρά: Κάνατε τη χώρα αποικία χρέους

by on 30/03/2015
 

AΘΗΝΑ | Δριμεία επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας τον ότι μετέτρεψε την Ελλάδα σε αποικία χρέους.

Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια της συζήτησης με σκοπό την ενημέρωση του Σώματος γύρω από ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης την Δευτέρα το βράδυ, έθεσε το ερώτημα εάν θα στηρίξουν την εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης για έξοδο από τη λιτότητα ή θα «συνεχίσουν να είναι φερέφωνα» άλλης πολιτικής.

Μάλιστα, έκανε λόγο για αντιφάσεις στον αντιπολιτευτικό λόγο οι οποίες «δεν μας ξαφνιάζουν» καθώς όπως υποστήριξε «είναι ενδεικτικές της στρατηγικής σας σύγχυσης». «Υποχρέωσή μας είναι κάθε μέρα οι πολίτες να γνωρίζουν τι γίνεται στην επίπονη διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές υπάρχει ανοιχτή και ξεκάθαρη διαπραγμάτευση» είπε ο μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας.

«Η πλειονότητα στηρίζει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Η λαϊκή εντολή πολλαπλασιάστηκε και ανανεώνεται κάθε μέρα που περνά, την εντολή για σκληρή και ειλικρινή διαπραγμάτευση θα τηρήσουμε έως τέλους», τόνισε. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η στρατηγική αποφέρει καρπούς «παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο παρά το γεγονός ότι παραλάβαμε μία χώρα βαθιά μέσα στον γκρεμό».

Εντείνοντας την κριτική του ανέφερε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μιλούσε για πλεόνασμα 3,3 δισ. ευρώ η πραγματικότητα ήταν μόλις 592 δισ. ευρώ. 2,7δισ. λιγότερα απ’ότι διαφήμιζε προεκλογικά. Τα δημόσια ταμεία δεν είχαν μέσα ούτε αυτό το πενιχρό πλεόνασμα.

Έκανε λόγο για ανικανότητα καθώς ακόμα και ο νόμος για τις 100 δόσεις που ίσχυσε προεκλογικά έφερε μόνο 70 εκατ. Ευρώ σε 5 μήνες τη στιγμή που μέσα σε μία εβδομάδα έχουμε ήδη 100 εκατ. Ευρώ.

«Ταυτόχρονα μία δανειακή σύμβαση που έληγε εντός στενών ορίων με κίνδυνο να μείνουν οι τράπεζες ακάλυπτες και ταυτόχρονα οικονομική ασφυξία. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της αλλά τα πληρώνει από τον προϋπολογισμό της. Κάποιοι είχαν φροντίσει να συμβεί αυτή η ασφυκτική κατάσταση. Παρά ταύτα η διαπραγματευτική μας στρατηγική οδήγησε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου» είπε.

Αντί για το emai Xαρδούβελη, περικοπές σε συντάξεις, αυξήσεις ΦΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει πρόγραμμα δική της ευθύνης ανόρθωσης τηw οικονομίας.

Επίσης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό με την απόφαση της 20ης Φλεβάρη αναγνωρίζεται η ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους γιατί αλλιώς είναι αδύνατη η αποπληρωμή του. Θα ανοίξει στην ώρα της. Θα μειωθούν τα εξωπραγματικά πλεονάσματα.

«Αυτή είναι η μοναδική στρατηγική που μπορεί να βάλει τέλος στη λιτότητα διατηρώντας τη χώρα στην Ευρώπη ο άλλος δρόμος είναι η άτακτη υποχώρηση σε όσους έχουν συμφέρον να συνεχίσουν την ίδια πολιτική που κατέστρεψε τον τόπο» ανέφερε.