ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Υπεγράφη τελικά η συμφωνία με την Αυστραλία

by on 14/05/2014
 

ΚΑΜΠΕΡΡΑ | Αμέσως μετά την επικύρωσή της από την Ελληνική Βουλή πρόκειται να τεθεί σε ισχύ η διακρατική συμφωνία μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας, που δίνει το δικαίωμα σε νέους ηλικίας 18-31 ετών από τις δύο χώρες να επισκέπτονται την Αυστραλία ή την Ελλάδα αντίστοιχα και να έχουν το δικαίωμα να εργασθούν.

Η συμφωνία (ή Μνημόνιο Συνεργασίας όπως ονομάζεται), την οποία υπέγραψε την Τετάρτη 14 Μαΐου στην Καμπέρα η Ελληνίδα υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων των τελευταίων ετών που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και τη συνεργασία κι άλλων παροικιακών οργανισμών.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Αυστραλός υπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή, όταν τεθεί σε ισχύ, θα επιτρέπει ως και σε 500 νέους από την Ελλάδα και 500 νέους από την Αυστραλία ετησίως να απολαμβάνουν τις διακοπές στη χώρα του άλλου και ταυτόχρονα να μπορούν να εργάζονται.

Σημειώνεται ότι στους νέους αυτούς θα χορηγείται ειδική βίζα, που διαφέρει από την τουριστική, και οι υποψήφιοι μεταξύ άλλων θα πρέπει να έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο ή να σπουδάζουν σε τριτοβάθμιο ίδρυμα και να μιλούν καλά την Αγγλική γλώσσα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι όροι που περιέχονται στη συμφωνία διαφέρουν από σχετικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Αυστραλία με άλλες χώρες. Παράγοντες που είχαν στηρίξει τις κινήσεις για την υπογραφή της συμφωνίας, δηλώνουν πως οι όροι θα μπορούσαν να ήταν καλύτεροι.