ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τις offshore χωρίς τη ΝΔ

by on 01/06/2016
 

ΑΘΗΝΑ | Με 190 “ναι” υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια, η τροπολογία για την καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος, με τη θετική ψήφο των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης επί πλέον της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η Νέα Δημοκρατία είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση στην Ολομέλεια και δεν έλαβε μέρος στην ψηφοφορία.

Εκτός των βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, υπερψήφισαν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και του Ποταμιού. «Παρών» ψηφίζουν οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.

Υπέρ της τροπολογίας, ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξη, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής , ενώ “παρών” δήλωσαν επτά βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων. Συνολικά ψήφισαν 197 βουλευτές, ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζε η Νέα Δημοκρατία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παίγνια απολύτως αντισυνταγματικά και ανεφάρμοστα» και ότι «εμπαίζει τη Βουλή και το λαό και εισάγει κρυφίως διατάξεις αμνήστευσης». «Στον εμπαιγμό της κοινωνίας σε ώρα κρίσεως δεν μπορούμε να συμμετέχουμε. Εμείς καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία που εισάγει διατάξεις που αμνηστεύουν εμπλεκόμενους. Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε», τόνισε.

Για κωμικοτραγικές σκηνές στη Βουλή έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η ΝΔ το έβαλε στα πόδια και αποχώρησε είτε επειδή συνειδητοποίησε ότι θα είχε τεράστιες απώλειες κατά την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε για να προλάβει την προθεσμία των 60 ημερών για τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο ξένων εταιρειών».

«Ο πολιτικός λόγος και όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι βασισμένος στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της διαπλοκής και του κίτρινου τύπου» ανέφερε επίσης ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «εμάς δεν είναι τα δικά μας στελέχη στις λίστες και στα Panamapapers, εμείς είμαστε εδώ με το μέτωπο καθαρό και δίνουμε τον αγώνα για την κάθαρση».

Δεν αίρεται το αξιόποινο για ήδη συντελεσθείσες παραβάσεις σχετικά με την συμμετοχή σε offshore, σύμφωνα με τις βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, στην τροπολογία για την καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων και συγγενών τους σε εταιρείες του εξωτερικού. Ο Ν. Παρασκεύοπουλος σχολίασε ότι με την αλλαγή αυτή το όριο των 60 ημερών για την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων αφορά μόνο όσους εμπίπτουν για πρώτη φορά στο αξιόποινο.