ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Υποψήφιος στις ευρωεκλογές ο Μανώλης Γλέζος

by on 24/04/2014
 

ΑΘΗΝΑ | Το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, ανακοινώθηκε ότι θα είναι υποψήφιος του κόμματος στις επικείμενες ευρωεκλογές. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο Βιάννο της Κρήτης και μετά από τη σύσκεψη της Πολιτεικής Γραμματείας του Κόμματος.

Σημειώνεται ότι Μανώλης Γλέζος είχε εκφράσει την επιθυμία να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές, σε μια προσπάθεια όπως τόνισε και ο κ. Τσίπρας, να αναδείξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ελληνική διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτή η απόφαση σηματοδοτεί δυο πράγματα:
«Πρώτον, ότι αντιμετωπίζουμε αυτήν την εκλογική μάχη όχι σαν μια απλή αναμέτρηση ευρωεκλογών, αλλά ως μια αναμέτρηση με ιδιαίτερα πατριωτικό και εθνικό χαρακτήρα. Καλούμε όλους του Έλληνες και τις Ελληνίδες, όλους τους Έλληνες πατριώτες ανεξάρτητα από το αν βρέθηκαν ποτέ στην κάλπη της Αριστεράς ή αν πιστεύουν στις ιδέες της Αριστεράς να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για να μπει ένα τέρμα σε αυτήν την καταστροφή που βιώνει ο τόπος μας τα 4 τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του μνημονίου. Να είναι μεγάλη, συντριπτική η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε εξελίξεις, να φύγει η κυβέρνηση της καταστροφής, να τελειώνουμε με τα μνημόνια της βαρβαρότητας».

«Το δεύτερο που σηματοδοτεί», συνέχισε, «είναι ότι θέλουμε και ο ίδιος ο Μανώλης Γλέζος να θέσουμε το μεγάλο θέμα της αποκατάστασης αυτού του ιστορικού χρέους απέναντι στον ελληνικό λαό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μέσα στον ευρωπαϊκό κοινοβούλιο όπου ο ίδιος, ως ο γηραιότερος ευρωβουλευτής, εάν εκλεγεί με την ψήφο του λαού μας, θα προεδρεύσει στην πρώτη συνεδρίαση θέτοντας το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του Κατοχικού δανείου. Εμείς τις υποσχέσεις θα τις κάνουμε πράξη. Αυτό λέει η ιστορία των αγώνων του ελληνικού λαού. Αυτό λέει η ιστορία των αγώνων των πατριωτών εδώ στην Κρήτη και όπου αλλού στη χώρα που θυσίες και αγώνες παραμένουν ιστορικά ανεκπλήρωτοι και εμείς θα διεκδικήσουμε αυτό το ιστορικά χρέος και πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια του λαού μας και με τη δική σας βοήθεια θα το καταφέρουμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε παράλληλα ότι είναι “ισχυρό το χρέος και πολύ σύντομα η κυβέρνηση της Αριστεράς θα θέσει το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς είναι ένα αίτημα που αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης. Διότι, η δικαίωσή του και η αποκατάστασή του θα σηματοδοτήσει ότι επιτέλους, έστω και μετά από 70 χρόνια, υπάρχει δικαίωση των αγώνων όλων των ευρωπαϊκών λαών”.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι “οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν διεκδίκησαν, όπως όφειλαν, την αποκατάσταση αυτού του ιστορικού χρέους. Θέλω, όμως, να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έθεσε δημόσια στον Πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας πριν από λίγους μήνες το αίτημα αυτό, αλλά δεν μπορώ να παραλείψω ότι στις επαλειμμένες επαφές του πρωθυπουργού Σαμαρά με την κ. Μέρκελ τώρα που λαός μας περνά αυτές τις δύσκολες στιγμές της λεηλασίας που για άλλη μια φορά έχουν -και φαίνεται ότι το έχει αυτό η μοίρα – ως ηθικούς αυτουργούς την ηγεσία – και φυσικά όχι τους λαούς που δεν έχουν να χωρίσουμε τίποτα με τους λαούς- του γερμανικού κράτους και ο πρωθυπουργός ουδέποτε έθεσε αυτό το αίτημα δημόσια και επίσημα στη γερμανίδα Καγκελάριο”.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, στο Ηράκλειο, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι “τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση του Μνημονίου και τα ΜΜΕ επιχειρούν να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα σε μια προσπάθεια να κρύψουν τα νέα μέτρα που έρχονται μετά τις εκλογές. Κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα”, είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και κάλεσε τους πολίτες να μην τους πιστεύουν καθώς, “έχουν έτοιμο το νέο μνημόνιο με νέες περικοπές και με απολύσεις”.