ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

“Χέρι” στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα βάζει το Δημόσιο

by on 16/06/2014
 

ΑΘΗΝΑ | Τεράστιες αντιδράσεις προκαλεί η σοκαριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο (Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α., κ.λπ.) μπορεί να προβαίνει σε κατασχέσεις χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς (συντάξεις, μισθοδοσία, κ.λπ.) λόγω οφειλών, χωρίς να ενημερώνεται σχετικά ο ενδιαφερόμενος οφειλέτης.

Σημειώνετια ότι πριν από τρεις μήνες η 5μελής σύνθεσης (ΣΤ΄ Τμήμα) του ΣτΕ, αποφάνθηκε, όπως και παλαιότερα, ότι δεν μπορεί το Δημόσιο να παίρνει χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές προς το Δημόσιο χωρίς τη σχετική ενημέρωση του οφειλέτη.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στη νεότερη απόφαση του ΣτΕ, αφού αναφέρουν ότι με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, κ.λπ., «οργανώνεται συνεκτικό σύστημα εισπράξεως δημοσίων εσόδων, με σκοπό το μεν να καθίσταται δυνατή και να μη ματαιώνεται η, συνταγματικώς άλλωστε επιβαλλομένη (άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος), είσπραξη των χρεών προς το Δημόσιο, με παράλληλη, όμως, έγκαιρη ενημέρωση του οφειλέτη του Δημοσίου, ο οποίος δύναται να ασκεί επικαίρως τα ένδικα βοηθήματα και μέσα που του παρέχει ο νόμος».

Στο πλαίσιο αυτό, ο οφειλέτης μπορεί να προσφύγει δικαστικώς, με την διεξαγωγή διαγνωστικής δίκης, ενώ παράλληλα έχει πληροφορηθεί το χρέος του, αναφέρουν οι δικαστές. Η μη κοινοποίηση στον οφειλέτη του κατασχετηρίου, αποσκοπεί στο να μην αποσύρει τα χρήματα του από την Τράπεζα