ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Χιλιάδες τίμησαν τον Νέλσον Μαντέλα

by on 10/12/2013
 

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ | Με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ατόμων και μεγάλου αριθμού ηγετών διαφόρων χωρών τιμήθηκε ο ιστορικός Νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα, την Τρίτη, στο Γιοχάνεσμπουργκ. Σε ένα αυθόρμητο, σαν γιορτινό, ξέσπασμα θλίψης και περηφάνειας, δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Νότιας Αφρικής συγκεντρώθηκα από νωρίς το πρωί στο στάδιο FNB του Γιοχάνεσμπουργκ, κοντά στο Σοβέτο, τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα, σε ένα μαζικό τετράωρο μνημόσυνο στον Νέλσον Μαντέλα. Εκεί βρέθηκαν και πολλοί αρχηγοί κρατών, με ιδιαίτερη φωτογραφική στιγμή τη χειραψία Ομπάμα-Ραούλ Κάστρο.

Κατάμεστο ήταν επί ώρες το στάδιο FNB στο Γιοχάνεσμπουργκ, κοντά στο Σοβέτο όπου μεγάλωσε ο Νέλσον Μαντέλα, από ένα τεράστιο πλήθος που δεν σταμάτησε στιγμή να φωνάζει συνθήματα και κυρίως να τραγουδάει. Γιατί οι νοτιοαφρικανοί σήμερα γιόρταζαν, «γιόρταζαν τη ζωή του Μαντέλα»: a celebration of Mandela’s life, έλεγαν οι εκφωνητές, καθώς οι άνθρωποι τραγουδούσαν ασταμάτητα διακόπτοντας συχνά και τους πολυάριθμους ξένους ηγέτες που ήταν σήμερα στη Νότια Αφρική

Μεταξύ των ηγετών που μίλησαν για τον ιστορικό ηγέτη της Νότιας Αφρικής ήταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λι Γουνατσάο, ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο της Κούβας και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. Η τελετή έγινε στο χωρητικότητας 95.000 θέσεων στάδιο FNB, κοντά στο Σοβέτο όπου κάποτε ζούσε ο Μαντέλα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτησε τον Νέλσον Μαντέλα ως “γίγαντα της δικαιοσύνης”.

Προχωρώντας προς το βήμα, ο Ομπάμα αντάλλαξε χειραψία με τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, μία χειρονομία χωρίς προηγούμενο ανάμεσα σε ηγέτες των δύο χωρών.

“Πάντα θα υπολείπομαι από το παράδειγμα του Μαντίμπα. Με κάνει να θέλω να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος”, είπε ο Ομπάμα και ευχαρίστησε το λαό της Νότιας Αφρικής: “Λαέ της Νότιας Αφρικής, άνθρωποι κάθε φυλής και κάθε τρόπου ζωής, σας ευχαριστούμε που μοιραστήκατε με εμάς το Νέλσον Μαντέλα”.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

four × one =