ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Αντιδράσεις για την καταδίκη του… Γέροντα Παστίτσιου

by on 18/01/2014
 

ΑΘΗΝΑ | Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την καταδίκη του… Γέροντα Παστίτσιου, δηλαδή του 27χρονου Φίλιππου Λοϊζου, προγραμματίστηκε μέσω facebook για το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στην πλατεία Εξαρχείων στις 18.30. Το (μη) θέμα αναδείχθηκε από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής –και νυν θαμώνα των ελληνικών φυλακών– Χρήστο Παππά, με ερώτησή του στη Βουλή. Η εξέλιξη της υπόθεση αυτής αποτέλεσε αφορμή για διασυρθεί για μια ακόμη φορά το όνομα της Ελλάδας και στο διεθνή χώρο, με σχετικά δημοσιεύματα μεγάλων και έγκυρων μέσων ενημέρωσης.

“Άνθρωπος καταδικάστηκε σε φυλάκιση στην Ελλάδα για διακωμώδηση μοναχού”, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, ενώ στο ίδιο ύφος η εφημερίδα Guardian αναφέρει: “Χιλιάδες Έλληνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στη σύλληψη (του Φ. Λοϊζου) το 2012” και σχολιάζει ότι οι κατηγορίες εναντίον του συγκροτήθηκαν έπειτα από σχετική ερώτηση βουλευτή της Χρυσής Αυγής, και συγκεκριμένα του Χρήστου Παππά.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Βασιλικής Κατριβάνου, βουλευτής στην Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τόνισε ότι “Η καταδικαστική απόφαση για τον “Γέροντα Παστίτσιο” αποτελεί ντροπή και για την ελευθερία και για τη δημοκρατία”.

“Απλά σατιρίζε σε μια χώρα που γέννησε τη σάτιρα”, δήλωσε ο δικηγόρος του Γιώργος Kλεφτοδήμος την Παρασκευή. “Ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν προσέβαλλε την Ορθόδοξη Εκκλησία.”

Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες περί βλασφημίας συνήθως δεν κατατίθεται στην Ελλάδα, αλλά μια παρόμοια υπόθεση το 2012 ασκήθηκε εναντίον μιας ομάδας πίσω από ένα αμερικανικό θεατρικό έργο που απεικόνιζε τον Ιησού Χριστό και τους Αποστόλους ως ομοφυλόφιλους, εγείροντας κριτική από οργανώσεις δικαιωμάτων και πολιτικούς, οι οποίοι δήλωναν ότι οι εν λόγω νόμοι περί βλασφημίας της χώρας ήταν ξεπερασμένοι.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του εξέφρασε “την ανησυχία του για το πλήγμα που δέχτηκε το συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό της ελευθερίας της έκφρασης ύστερα από την καταδίκη σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή του Φίλιππου Λοϊζου, δημιουργού της σατιρικής φιγούρας του Γέροντα Παστίτσιου”. “Το δικαίωμα στην άσκηση ελεύθερης σάτιρας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελεί ουσιώδες κεκτημένο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Η παραβίασή του θέτει σε κίνδυνο τις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες”, καταλήγει η ανακοίνωση.

“Στο μεσαίωνα ολοταχώς” σχολιάζει και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση της αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει ως ακολούθως:

“Παρά τη χαμηλή της θέση στις επικοινωνιακές προτεραιότητες της συγκυρίας, η σημερινή καταδίκη του δημιουργού της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης “Γέρων Παστίτσιος” αποκτά εμβληματικό εκτόπισμα. Η πρώτη, μετά από δεκαετίες, αναβίωση της διάταξης που ποινικοποιεί την “καθύβριση θρησκεύματος” εγγράφεται στην πρόσφατη σειρά φαινομένων παλινόρθωσης των πιο σκοτεινών σελίδων της ιστορίας των δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Ενώ τα στελέχη της Χρυσής Αυγής οδεύουν με βαρύτατες κατηγορίες στη φυλακή, οι κινητοποιήσεις και οι συμμαχίες της ήδη πιάνουν τόπο καθώς οι ιδεολογικές της επιλογές έχουν διαχυθεί σε θεσμούς που υποτίθεται ότι υπάρχουν για να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θυμίζουμε πως η αστυνομική κινητοποίηση που οδήγησε στη σύλληψη του δημιουργού της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε από επερώτηση του προφυλακισθέντα ως υπαρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης το Σεπτέμβριο 2013.

Έχοντας αγωνιστεί σε ανύποπτο χρόνο για την ελευθερία του λόγου και της τέχνης καθώς και για τον απεγκλωβισμό του κράτους και του δικαίου από το βραχνά της θεοκρατίας, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου διακατέχεται όχι πια από απλή ανησυχία, αλλά δυστυχώς από βεβαιότητα για μια θεσμική και ιδεολογική οπισθοδρόμηση που δεν φαίνεται να έχει τέλος.

Ας αναλογιστούν τις συνέπειες της αδράνειάς τους όσοι νόμιζαν πως οι παρωχημένοι νόμοι δεν χρειάζεται να καταργηθούν αφού δήθεν έχουν απενεργοποιηθεί στην πράξη. Ας αναλογιστούν τις συνέπειες της αφέλειάς τους όσοι εμπιστεύονται στη διακριτική εξουσία της ελληνικής δικαιοσύνης, ως έχει, αποκλειστικές αρμοδιότητες για την ανάταξη της πολιτείας και την προκοπή της κοινωνίας.

Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι η ελευθερία του λόγου, θεμελιώδης πυλώνας της κοινωνικής συμβίωσης σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, τελεί υπό αμφισβήτηση όχι μόνο από τους καταστατικούς εχθρούς της δημοκρατίας αλλά από τους πολιτειακά εντεταλμένους προστάτες της”.


Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

2 + 12 =