ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Guardian: Μυθοπλασία η ανάκαμψη στην Ελλάδα

by on 01/05/2014
 

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ | Την αντιστροφή της πραγματικότητας από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες που εφαρμόζουν τα προγράμματα σκληρής λιτότητας επικρίνει σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας “Guardian”.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο του ο Αντίγια Τσακραμπορίτι αναφέρει ότι «Κάθε συζήτηση για οικονομική ανάκαμψη, είναι καθαρή μυθοπλασία» σημειώνοντας ότι η Βρετανία «εισάγει» πολλούς ανθρώπους από την χτυπημένη από τη κρίση νότια Ευρώπη σε υποαμοιβόνενες επισφαλείς θέσεις εργασίας ενώ οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών ψεύδονται κάνοντας το μαύρο – άσπρο στην προσπάθεια να εμφανίσουν οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα (και τη Βρετανία).

Παράλληλα, αναφέρεται και στους πανηγυρισμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα, ένα πλεόνασμα που είχε προαναγγελθεί κάνοντας τον Σαμαρά να δηλώνει ότι η Ελλάδα «δε χρειάζεται άλλα χρήματα καθώς δεν έχει δημοσιονομικό κενό».

Το να το λες αυτό την ώρα που αναζητείς καλύτερη αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα αντιστροφής της πραγματικότητας στα χρόνια της λιτότητας.

Ειδικότερα, χαρακτηρίζει καθαρά «σκουπίδια» (rubbish) το πρωτογενές πλεόνασμα που στην ουσία είναι ανύπαρκτο. «Ο μόνος τρόπος να πετύχει η Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα είναι να αγνοήσει Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα όσα η χώρα πρέπει να πληρώσει, και κυρίως τη διάσωση των τραπεζών της. Αφαιρέστε αυτά τα € 19,7 δισεκατομμύρια από τον ισολογισμό και μερικά μικροπράγματα ακόμη και – φτου! – θα έχετε ε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο συμβαίνει να είναι εντελώς μυθοπλασία». Ακόμα κι αν η Ελλάδα ξέφευγε από τους δανειστές της αύριο το πρωί, δε θα μπορούσε να πληρώσει τη διάσωση των χρεωκοπημένων τραπεζών της σχολιάζει ο αναλυτής υπενθυμίζοντας τη δημιουργική λογιστική για την ένταξη μιας οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισημαίνει ακόμα ότι το “success story” είναι στην πραγματικότητα ένας εύσχημος τρόπος να κρυφτεί η αδύναμη και χρεοκοπημένη Ελλάδα κάτω από το χαλί με στόχο να σταθεροποιηθεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Εξ’ ου, επισημαίνει ο αρθρογράφος, τα συγχαρητήρια της Μέρκελ στην Ελλάδα που «τήρησε τις δεσμεύσεις της» καθώς και η αποσιώπηση από πλευράς Βρυξελλών τις «ενοχλητικής» υποσημείωσης του ΔΝΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν «μετάγγιση» περίπου 20 δισ. ευρώ.

Τι «ξεχνούν» όσοι κάνουν λόγο για «επιτυχημένο πρόγραμμα»: Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα του Guardian, η ανεργία στην Ελλάδα είναι γύρω στο 27%, το δημόσιο χρέος σήμερα είναι μεγαλύτερο από όσο ήταν όταν η Αθήνα κατέρρευσε, και το τραπεζικό σύστημα είναι τόσο «σάπιο» (crocked) που μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα στερούνται πίστωσης (σε αντίθεση με μια νεοφυή επιχείρηση στο Βερολίνο που θα δανειστεί με τους ευνοϊκούς όρους και τις προϋποθέσεις). Στη συνέχεια ο σχολιαστής επιχειρηματολογεί για την αντίστοιχη αντιστροφή της πραγματικότητας στη Βρετανία όπου επίσης η λιτότητα έχει προκαλέσει ανάλογη «ανάκαμψη»: Η χώρα είναι πλουσιότερη αλλά οι άνθρωποί της φτωχότεροι!