OPINION
1836 views 0 comments

Ελλάδα: Χρέος; Ποιο χρέος; Πάνω από $US 100 Τρις στο υπέδαφος της Ελλάδας!

 
Κώστας Ποτήρης

Κώστας Ποτήρης

Το σημερινό θέμα δεν μπορεί να καλυφθεί σε ένα άρθρο γι΄ αυτό θα ζητήσω την υπομονή σας για να μπορέσω να σας μεταφέρω όσα τρομερά μου μεταβιβάσθηκαν σχετικά με τα κατσάβραχα και τα ολογάλανα νερά της «ψωροκώσταινας» από αξιόπιστες  πηγές υπεράνω κάθε αμφιβολίας που όμως δεν θέλουν –και το σεβόμαστε- να κατονομαστούν.

Τα ελληνικά πετρέλαια, το φυσικό αέριο, τα ορυκτά και ειδικότερα τα «Στοιχεία Σπάνιων Γαιών» (REERare Earth Elements)

Όταν έλαβα τις πληροφορίες που θα σας μεταφέρω ακολούθως όσο πιστότερα μπορώ, έκανα μια έρευνα στο διαδίκτυο και είδα με έκπληξη ότι «παρόμοιες» αναφορές υπήρχαν ουκ ολίγες με διάφορα στοιχεία για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας, και με μια εντυπωσιακή αλλά πολύ περιληπτική εκπομπή πέρυσι του δημοσιογράφου Κ. Χαρδαβέλα στο κανάλι ΑLTER σχετικά με τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο του ελληνικού υπεδάφους, θέμα καυτό για την ελληνική πραγματικότητα.

Μου μεταβιβάσθηκαν όμως πληροφορίες που δεν έχουν ποτέ ανακοινωθεί και εμπλέκουν ιθύνοντες και υπηρεσίες και στην ευνοϊκότερη περίπτωση θα μπορούσαν να αποτελούν προδοσία και απάτη.

Πρόσφατα ακούσαμε να γίνεται λόγος για «εμπράγματες εγγυήσεις» στο νέο ελληνικό χρέος. Αυτό πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, αλλά τι σημαίνει?

Τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο λίγο-πολύ τα ξέρουμε, αλλά οι «σπάνιες γαίες» -λέγονται και λανθανίδες- είναι ίσως άγνωστες στο ευρύ κοινό, για αυτό ας δώσουμε ένα απλό ορισμό δανεισμένο από τα θεόπεμπτο διαδίκτυο: Στη Χημεία «σπάνιες γαίες» καλούνται τα μέταλλα (χημικά στοιχεία) τα οξείδια των οποίων είναι γαιώδους μορφής και κλήθηκαν έτσι λόγω της εξαιρετικής σπανιότητάς τους.

Ποιες είναι οι σπάνιες γαίες (REE);

Τα στοιχεία «σπάνιες γαίες» (ή λανθανίδες ή REE) είναι τα εξής: La Λανθάνιο, Ce Δημήτριο, Pr Πρασινοδύμιο, Nd Νεοδύμιο, Pm Προμήθειο, Sm Σαμάριο, Eu Ευρώπιο, Gd Γαδολίνιο,  Tb Τέρβιο,   Dy Δυσπρόσιο,  Ho Όλμιο,   Er Έρβιο,  Tm Θούλιο,  Yb Υττέρβιο και Lu Λουτήτιο  (Περιοδικός Πίνακας, Στοιχεία No 57-71 – http://www.ptable.com/?lang=el).

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) που σκοπός του μεταξύ άλλων είναι να αναδεικνύει και αξιολογεί τους ορυκτούς φυσικούς πόρους (κοιτάσματα – πετρώματα) της χώρας, «στην Ελλάδα υπάρχουν ενδείξεις για σπάνιες γαίες, όχι τόσο στην ξηρά, όσο στην υφαλοκρηπίδα της βόρειας Ελλάδας. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στην περιοχή από την Καβάλα μέχρι την Αλεξανδρούπολη και στην Βοιωτία. Οι γεωλογικές ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων σπάνιων γαιών έχουν παρατηρηθεί εκεί όπου εκβάλλουν ποταμοί όπως ο Στρυμόνας, ο Νέστος και ο Έβρος». Στα αρχεία του ΙΓΜΕ (το οποίο καταργείται σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης) υπάρχουν τόμοι και τόμοι εκθέσεων και μελετών που αφορούν στο ελληνικό υπέδαφος και που ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν!

Παραγωγή

Το 2010 η Κίνα είχε σχεδόν το 97% της παγκόσμιας παραγωγής «σπάνιων γαιών» και πρόσφατα διέκοψε ή μείωσε δραστικά τις εξαγωγές σε άλλες χώρες, με το αιτιολογικό ότι δεν επαρκούν για την δική της κατανάλωση, αλλά όλοι υποψιάζονται ότι δεν θέλει να τα δώσει γιατί είναι υλικά που κατατάσσονται πλέον στα «στρατηγικά», δηλαδή χωρίς αυτά διακυβεύεται η υπεροχή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων!

Σαν αποτέλεσμα, οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη και για παράδειγμα η μετοχή της αυστραλιανής εταιρείας Lynas Corp. Ltd που ασχολείται με τα RΕΕ έφτασε στο χρηματιστήριο του Σύδνεϋ να διαπραγματεύεται στο υψηλό των 2 δολαρίων Αυστραλίας πρόσφατα, από τα 0,125 δολ. που ήταν πριν λίγο καιρό.

Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο της Lynas Ltd οι τιμές των REE έφτασαν χθες  -κρατήστε την αναπνοή σας! Πρασινοδύμιο από $29,05 το κιλό το 2007 στα $250, Νεοδύμιο από $30,24 στα $340, Δυσπρόσιο από $89,10 στα $2.850, Ευρώπιο από $323,90 στα $5.880, Τέρβιο από $590,40 στα $4.520!

Αυτό ανάγκασε τις ΗΠΑ να ξανανοίξουν το παλιό ορυχείο Mountain Pass, το κυριότερο απενεργοποιημένο αμερικανικό κοίτασμα σπάνιων γαιών, το οποίο λίγο έλειψε να περάσει στα χέρια των Κινέζων.  Στην δε Αυστραλία, στα τέλη του 2009, η Κίνα προσπάθησε να αγοράσει την πλειοψηφία στην Lynas Corporation προκαλώντας την οργή της Καμπέρα, αλλά τελικά οι Κινέζοι «κτύπησαν» σε άλλη πόρτα και μια άλλη κινεζική επιχείρηση εξαγόρασε το 25% της αυστραλιανής παραγωγού σπάνιων γαιών Arafura Resources Ltd (Περθ).

Χρήσεις

Όσοι αναγνώστες έχουν κομπιούτερ συνδεμένο στο διαδύκτιο, θα βρείτε στα ελληνικά λεπτομέρειες για τη χρήση των σπανίων γαιών στον ιστότοπο http://www.ptable.com/?lang=el κάνοντας κλικ στο κάθε ένα από τα στοιχεία REE ανοίγει ένα παράθυρο με όλες τις πληροφορίες για τη χρήση κάθε ενός από τα REE. Ο αντίστοιχος αγγλικός ιστότοπος είναι http://www.ptable.com/

Για όσους δεν έχουν την ευκολία του διαδικτύου, περιληπτικά σας μεταφέρω ότι τα REE χρησιμεύουν στην βιομηχανία και ειδικά σε σουπερκομπιούτερς, σε υπερμαγνήτες, στα σύγχρονα όπλα λέιζερ και πυραύλους κρουζ, «έξυπνες» βόμβες, κινητά τηλέφωνα, επίπεδες οθόνες, τερματικά «μαζικής σύνδεσης», iPhone, iPods και MP3 Players,  αεροσκάφη, διαστημόπλοια και διαστημικά εργαλεία και όργανα, ειδικά όμως και ευρύτερα χρησιμεύουν στην «πράσινη τεχνολογία», φωτοβολταϊκά, τουρμπίνες ανεμογεννητριών, υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά είδη και εν ολίγοις για κάθε σύγχρονη και μελλοντική βιομηχανική εφαρμογή.

Όπως αναφέρει η αξιόπιστη επιστημονική πηγή των πληροφοριών που σας μεταδίδω, σε διάφορους συνδυασμούς κραμάτων σπανίων γαιών με μέταλλα, παράγονται νέα μέταλλα με απίστευτες ιδιότητες αντοχής σε όλες τις φυσικές δυνάμεις και θερμοκρασίες, ενώ στην κόψη της τεχνολογίας βρίσκεται το όνειρο κάθε επιστήμονα σήμερα: η κατασκευή ενός κινητήρα αντι-βαρύτητας (antigravity drive), όνειρο το οποίο παρόλο που δεν φαίνεται να έχει φτάσει σε κάποιο ικανοποιητικό σημείο υλοποίησης, έχει όμως προσδιοριστεί ότι για να υπάρξει ένας τέτοιος «κινητήρας», χρειάζονται στοιχεία σπάνιων γαιών (REE) σαν πρώτη ύλη.

Με λίγα λόγια, τα REE είναι για τη τεχνολογία του μέλλοντος τουλάχιστον ότι ήταν το ατσάλι για την εποχή της  βιομηχανικής επανάστασης.

Η στρατηγική σπουδαιότητα των σπανίων γαιών είναι τέτοιου βαθμού, που λόγω έλλειψης οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω σε κατασκευές οπλικών συστημάτων και σαν αποτέλεσμα και αγνοώντας τα συνακόλουθα περιβαλλοντικά προβλήματα, επαναλειτούργησαν το ορυχείο σπανίων γαιών στο Mt Pass της Καλιφόρνια και για να αντιμετωπίσουν το θέμα κατέθεσαν στις 10-2-2011 στο Κογκρέσο για επεξεργασία ένα ειδικό νομοσχέδιο το HR618ΙH Rare Earths and Critical Materials Revitalization Act στο οποίο ως «σπάνιες γαίες» καθορίζονται τα στοιχεία Sc Σκάνδιο και Y Υτριο και οι λανθανίδες La Λανθάνιο, Ce Δημήτριο, Pr Πρασινοδύμιο, Nd Νεοδύμιο, Pm Προμήθειο, Sm Σαμάριο, Eu Ευρώπιο, Gd Γαδολίνιο,  Tb Τέρβιο,   Dy Δυσπρόσιο, Ho Όλμιο,   Er Έρβιο,  Tm Θούλιο,  Yb Υττέρβιο και Lu Λουτήτιο.

Τώρα που δώσαμε τα βασικά στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τις πληροφορίες που θα αναφέρουμε και προέρχονται από αξιόπιστες επιστημονικές πηγές, θα προχωρήσουμε στο επόμενο σχετικό άρθρο σε αποκαλύψεις που θα σχηματίσουν μια πραγματική εικόνα για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας, η οποία θα μπορούσε να είναι η Σαουδική Αραβία για την Ευρώπη από πλευράς πετρελαίων, να είναι η Ρωσία από πλευράς φυσικού αερίου και η Ρωσία, Κίνα, Αυστραλία και Βραζιλία συνολικά, από πλευράς «σπανίων γαιών»!

Στο επόμενο: Πρόσφατες εξελίξεις με το Νομοσχέδιο για τον Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων – HΠΑ-Κίνα και REE – Πώς εξαπατούν οι εταιρείες την Ελλάδα – Τι βρήκαν και πού – Αξία