ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Αισιόδοξος ο Τσίπρας για συμφωνία με τους εταίρους

| 09/02/2015
 

BIENNH | Aισιόδοξος για συμφωνία με τους εταίρους εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Βιέννη, όπου συναντήθηκε με τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, στο πλαίσιο των επαφών του ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο αυστριακός καγκελάριος δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, με τήρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου και των υποχρεώσεων.

Επίσης, ο Φάιμαν πρόσθεσε πως το εν λόγω πλαίσιο δεν πρέπει να επιβαρύνει παραπάνω τους έλληνες φορολογούμενους. Συμπλήρωσε πως πρέπει να βρεθεί μια λύση ανάμεσα στο παλαιό πρόγραμμα και στο πρόγραμμα της νέα κυβέρνησης.

Μετά τη συνάντηση, που έγινε κατόπιν προσκλήσεως του καγκελαρίου της Αυστρίας, ακολούθησαν δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών:

Ο σκοπός είναι ένας και μόνος, να παραμείνει η Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στη Βιέννη.

Όπως είπε, πρέπει όλα τα μέλη της Ευρωζώνης να είναι ως το τέλος του χρόνου μέλη της Ευρωζώνης, ενώ σημείωσε πως πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται.

Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, πρέπει να βρεθεί λύση μεταξύ του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί των προσπαθειών της παρούσας κυβέρνησης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις, ο καγκελάριος της Αυστρίας είπε πως υπάρχει επιθυμία «να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, θεώρούμε πως είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση, θέμα σεβασμού προς έναν νέο εταίρο.

Πρόσθεσε πως πρέπει να γίνεται σεβαστό και το κοινό πλαίσιο, αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία με τους εταίρους αμοιβαία επωφελή με τους εταίρους. «Εξάλλου δεν ακούσαμε μια βιώσιμη εναλλακτική πρόταση» είπε ο κ. Τσίπρα και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην καταλήξουμε σε συμφωνία και πως ο μόνος λόγος θα ήταν η επιμονή στο λάθος. Εάν εξ αυτού του λόγου δεν βρούμε λύση, τότε τορπιλίζουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον αυστριακό καγκελάριο για τη δήλωσή του ότι θα πέσουν έξω όσοι επενδύουν στην καταστροφή και πρόσθεσε -θυμίζοντας και το επιχείρημα του Γ.Βαρουφάκη στο Βερολίνο- ότι όσοι επενδύουν στην καταστροφή, παίζουν με τον κίνδυνο ανόδου της άκρας δεξιάς, κάτι που έχει ήδη συμβεί στην Ελλάδα λόγω φτώχειας, όπως είπε.