ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ανασχηματισμό προανήγγειλε ο Βενιζέλος

| 29/05/2014
 

ΑΘΗΝΑ | Προλαβαίνοντας τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε ανασχηματισμό εξερχόμενος του Μαξίμου, μετά τη δίωρη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, όπου συζητήθηκαν διάφοροι τρόποι και μέθοδοι για την αντιμετώπιση της μεγάλης ήττας που υπέστησαν και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, καθώς και για τον περιορισμό των πολιτικών επιπτώσεων από την ήττα αυτή.

Ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε πως ο ανασχηματισμός είναι μέσα στις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, και όσον αφορά τη χρονική στιγμή του ανασχηματισμού, είπε ότι θα γίνει “με πολιτικούς και όχι με δημοσιογραφικούς όρους, τη στιγμή που πρέπει”.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αν και αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε και το μπόνους των 50 εδρών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε καμία σχετική αναφορά. Ο Βενιζέλος που είχε ανακινήσει το θέμα αυτό, προχώρησε χθες σε μια εμφανή αναδίπλωση, αφού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε: «Έχουμε να συζητήσουμε πολλά που αφορούν τον εκλογικό νόμο, τις αναγκαίες αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής και πρέπει να υπάρξει καθαρή συνεννόηση και εξήγηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις -που εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει τώρα- για το εάν υπάρχει περιθώριο της συνταγματικής συναίνεσης ή όχι», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Είπε ακόμα ότι «δεν μπορούμε να ανοίξουμε καμία θεσμική συζήτηση εάν δεν διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις της αναγκαίας συνταγματικής συναίνεσης επί του συγκεκριμένου, άρα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν προχειρότητες που αφορούν την κίνηση μιας τέτοιας διαδικασίας».

Ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στον επικείμενο ανασχηματισμό, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το πότε θα γίνει. «Χρειάζεται μια νέα ώθηση, μια νέα αφετηρία, χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση και συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, επανένωση του έθνους και αξιοποίηση όσων θέλουν να βοηθήσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου αφενός περί συμβολής του στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και αφετέρου για το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας της κεντροαριστεράς με την αριστερά, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θέλουμε όλοι να μετέχουν με πρωτοβουλίες, με ιδέες και θετική διάθεση. “Το τι θα γίνει στο ιδρυτικό συνέδριο θα το δούμε. Θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν για να μπορέσει η παράταξη να προσφέρει τα περισσότερα για τη χώρα”, είπε τέλος, ερωτηθείς εάν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο συνέδριο.