ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Απελπισμένη έξοδος προσφύγων από την Ειδομένη

| 14/03/2016
 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Απεγνωσμένη προσπάθεια να φύγουν από την Ειδομένη έκαναν 2.000 πρόσφυγες, οι οποίοι πέρασαν στην ΠΓΔΜ από αφύλακτη διάβαση, το απόγευμα της Δευτέρας, αφού πρώτα περπάτησαν μερικά χιλιόμετρα.

Παρόλα αυτά, δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ τους εντόπισαν και αναφέρεται ότι τους κρατούν στο ακριτικό χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή).

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί που εισήλθαν παράνομα στη χώρα θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

Κάτοικοι του μικρού ακριτικού χωριού Μόιν αντίκρυσαν με μεγάλη έκπληξη την μαζική αυτή είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο χωριό.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ συνέλαβε και αδιευκρίνιστο για την ώρα αριθμό Ελλήνων και ξένων φωτορεπόρτερ, καθώς και ακτιβιστές που ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Οι συλληφθέντες φωτορεπόρτερ και ακτιβιστές έχουν μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής και σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές της ΠΓΔΜ επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο 250 ευρώ στον καθένα για παράνομη είσοδο στη χώρα. Μετά την καταβολή του προστίμου, η αστυνομία της ΠΓΔΜ θα κινήσει τις διαδικασίες απέλασής τους.

Την ίδια στιγμή, στο έλεος του καιρού βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες που παραμένουν στην Ειδομένη και στον Πειραιά. Σε μια απέραντη λίμνη από λάσπη έχει μετατραπεί ο πρόχειρος καταυλισμός στην Ειδομένη με περίπου 12 χιλιάδες πρόσφυγες να παραμένουν στην περιοχή αποφασισμένοι να περάσουν τα σύνορα, ενώ λίγοι είναι αυτοί που αποφάσισαν να φύγουν και να κατευθυνθούν προς τα κέντρα φιλοξενίας.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 44 χιλιάδες οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Περίπου 3500 στο λιμάνι του Πειραιά, με τις κακές καιρικές συνθήκες να κάνουν εφιαλτική την κατάσταση στο λιμάνι.