ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Αρκάδες της Μελβούρνης γιόρτασαν τα 100 χρόνια του κτιρίου τους

 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Σε ένα ύψωµα του Νορθ Μέλµπουρν δεσπόζει ένα πανέμορφο κλασσικό κτίριο, που φέτος συμπλήρωσε τα 100 χρόνια του. Πρόκειται για το «Loco Hall», το πρώην κτίριο της Ένωσης Οδηγών Ατµοµηχανών, Θερµαστών και Καθαριστών, που από το 1985 είναι το “σπίτι” Αρκάδων, του Παναρκαδικού Συλλόγου Μελβούρνης «Ο Κολοκοτρώνης».

Την Παρασκευή το βράδυ, το ιστορικό κτίριο πλημμύρισε με κόσμο. Επίσημοι προσκεκλημένοι, παροικιακοί  παράγοντες, μέλη του συλλόγου και φίλοι προσήλθαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δεύτερου ορόφου, για να γιορτάσουν την ιστορική αυτή επέτειο. Μεταξύ τους η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Βικτώριας και Σκιώδης υπουργός, Τζένη Μικάκου, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πολυπολιτισμού Βικτώριας, Τσιν Ταν.

Με ομιλίες, προβολή διαφανιών με ιστορικές φωτογραφίες και σχετικά έγγραφα, καθώς και με την έκδοση του δίγλωσσου βιβλίου με την ιστορία του κτιρίου «Loco Hall 1914-2014», οι Αρκάδες της Μελβούρνης τίμησαν την ιστορική επέτειο του οικήματος, που από το 1985 τους φιλοξενεί.

«Ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης δεν είναι μόνο το ταξίδι στο παρελθόν με οδηγό την περιέργεια της ανακάλυψης της ιστορίας των 100 χρόνων του «Loco Hall», του κτιρίου του Συλλόγου μας, αλλά είναι να γνωρίσουμε το σπουδαίο ρόλο που προσέφεραν όλοι όσοι πέρασαν με κάποια ιδιότητα από μέσα, ανεξαρτήτου φυλής,» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Αλεξόπουλος, καλωσορίζοντας το κοινό.

Ο κ. Αλεξόπουλος ανέφερε πως ο θεμέλιος λίθος του «Loco Hall» τέθηκε στις 20 Αυγούστου 1914 από τον πρόεδρο της Ενωσης Στέφεν Σάμσον και ότι στη διάρκεια της ιστορίας του είχε μόνο δύο ιδιοκτήτες: Την Ενωση και τον Παναρκαδικό Σύλλογο Μελβούρνης «Ο Κολοκοτρώνης». Αλλά ήταν οι Αρκάδες εκείνοι οι οποίοι έσκυψαν με περίσσεια αγάπη στο κλασσικό αυτό κτίριο και δαπάνησαν χρόνο και χρήματα για να το αναπαλαιώσουν και του ξαναδώσουν την παλιά ομορφιά και αίγλη του.

«Λένε ότι οι Αρκάδες είναι σαν τα ποτάμια του τόπου τους. Ξεκινάνε από την Αχαϊα και διαχέονται σε όλη την Πελοπόννησο,» θα πει ο κ. Αλεξόπουλος, προσθέτοντας: «Αυτή είναι ωστόσο η μισή αλήθεια, γιατί οι Αρκάδες δεν περιορίστηκαν ποτέ μόνο στην Πελοπόννησο. Ταξίδεψαν και διέπρεψαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.»

Αναφερόμενος στις επίπονες και πολυέξοδες προσπάθειες των Αρκάδων να ανακαινίσουν το «Loco Hall» εξηγεί: «Οι Αρκάδες της Μελβούρνης έχοντας στην ιδιοκτησία τους το «Loco Hall», έθεσαν σαν αυτοσκοπό να το αναπαλαιώσουν και να το μετατρέψουν σε ένα λειτουργικό κτίριο που θα το χρησιμοποιούσαν για τις πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες του Συλλόγου τους, αλλά και της υπόλοιπης παροικίας. Στις αλλαγές επικράτησε σεβασμός στο υπάρχον και στο προηγούμενο και όλες έγιναν με τους κανόνες της τέχνης και των κατάλληλων υλικών, τα οποία εξασφάλισαν την υψηλή ποιότητα και τις απαιτήσεις της αναπαλαίωσης. Οι Αρκάδες τώρα έχουν συνδέσει την παρουσία τους στη Μελβούρνη με την ύπαρξη ενός κλασσικού και εξαίρετου κτιρίου, που θα τους κρατά για πολλά χρόνια και για τις επόμενες γενιές».

Δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και όσων άλλων βοήθησαν στα έργα της ανακαίνισης του κτιρίου.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πολυπολιτισμού Βικτώριας κ. Τσιν Ταν συνεχάρη τους Αρκάδες για την ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου, ενώ αναφέρθηκε και στην ιστορία του, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το κτίριο αυτό θα πρέπει να ανοιχτεί και στις άλλες εθνικότητες. “Εύχομαι, εκατό χρόνια αργότερα, όταν εμείς όλοι θα έχουμε φύγει, να έρχονται εδώ τα εγγόνια μου μαζί με τους Ελληνες και να το χαίρονται,” είπε,

“Σημαντική έκδοση
Η κ. Μικάκου παρουσίασε το βιβλίο «Loco Hall 1914-2014», αναφερόμενη στο περιεχόμενό του και συγχαίροντας όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στην προετοιμασία και έκδοσή του. Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα έρευνας του Τόνυ Ο’Μπράιεν και της ειδικής Επιτροπής Εορτασμού για την επέτειο του κτιρίου. Τη μετάφραση και το σχεδιασμό του βιβλίου έκανε ο Σταύρος Μεσσήνης.

«Είναι μεγάλη τιμή που παρουσιάζω αυτό το σημαντικό βιβλίο,» είπε η κ. Μικάκου και αναφέρθηκε στο περιεχόμενό του και στη σχέση του με τους εργαζόμενους και την ελληνική παροικία.

Χαρακτηριστική ήταν η παρατήρησή της για τη σημασία και το συμβολισμό της μικρής ατμομηχανής που υπάρχει στη σκεπή του κτιρίου, λέγοντας ότι «αντιπροσωπεύει τους εργαζόμενους στα τραίνα στα πρώτα χρόνια του, γιατί στο κτίριο στεγάζονταν η Ενωσή τους».

Η κ. Μικάκου δήλωσε πως ιδιαίτερη εντύπωση της έκανε το ιστορικό φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζεται στο βιβλίο και ιδιαίτερα μια φωτογραφία που δείχνει το θεμέλιο λίθο, στον οποίο έχει χαρακτεί το όνομα ενός βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, του W.J. Evans,  ο οποίος όπως είπε, δεν ήταν μόνο γραμματέας της Ενωσης, αλλά και αρχηγός της Γερουσίας, στην οποία είναι και ίδια σήμερα.

«Το κτίριο αυτό ξεκίνησε από τους εργάτες, από τους μετανάστες και σαν πολιτικός είμαι πολύ υπερήφανη που αντιπροσωπεύω μια παροικία που τη βλέπω να προοδεύει συνέχεια και εσείς οι Αρκάδες είσαστε πολύ επιτυχημένοι,” τόνισε. “Που εργαζόσαστε για το καλό της παροικίας σας, για το καλό του Συλλόγου σας. Συγχαίρω τα Συμβούλια σας και όλα τα μέλη που εργάσθηκαν σκληρά όλα αυτά τα χρόνια για να αγοράσουν και ανακαινίσουν το κτίριο και να το μεταμορφώσουν όπως το βλέπουμε σήμερα.»

Χαρακτήρισε το βιβλίο πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον, λέγοντας πως τα ιστορικά στοιχεία που περιέχει, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οι μαρτυρίες, δείχνουν τη σοβαρή δουλειά που έχει γίνει για να ολοκληρωθεί η καλαίσθητη αυτή έκδοση.

Αναφέρθηκε επίσης στις φωτογραφίες με τον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Σαρτζετάκη που είχε παρευρεθεί σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο κτίριο, όπως και ο Γκοφ Ουίτλαμ, πολιτικοί από την Αρκαδία και την Ελλάδα, καθώς και Ελληνες διπλωμάτες.

Σχολίασε ακόμα και το κεφάλαιο με τις αναμνήσεις διαφόρων Ελλήνων και μη που χρησιμοποίησαν το κτίριο στο παρελθόν, όπως του Παναγιώτη Γιαννούδη και του Παναγιώτη Παξινού.

Και μια παράγραφος από το βιβλίο: «Ο Σύλλογος συµπλήρωσε πάνω από 55 χρόνια και σίγουρα είχε δύσκολες στιγµές στην πορεία. Το σηµαντικό είναι ότι είναι δυνατός, οικονοµικά υγιής και αποφασιστικός. Το καλύτερο από όλα, τα µέλη έχουν ένα υπέροχο σπίτι στο «Loco Hall». Τα τελευταία χρόνια βελτίωσαν τις εγκαταστάσεις, το ανακαίνισαν και του έδωσαν την παλιά του αίγλη. Σήµερα το «Loco Hall» είναι πάλι ένα υπερήφανο ορόσηµο στο Νόρθ Μέλµπουρν και κυρίως στις καρδιές τους. Το µέλλον του φαίνεται ελπιδοφόρο, όπως και αυτό της Αρκαδικής πατριάς.»