ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Αρνητικό κλίμα για την προεδρία

| 03/01/2014
 

AΘΗNA | Αρνητικό παραμένει το κλίμα στην Ευρώπη όσον αφορά στην Ελλάδα και την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Μεγάλα μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν αρνητικά το γεγονός ότι μια χώρα αναλαμβάνει την προεδρία εν μέσω οικονομκής κρίσης, αμφισβητώντας ακόμα και την αξιοπιστία της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Αυγή”, η Ευρωπαϊκή Ενωση σε επίσημη αναφορά της προβλέπει ότι η Ελλάδα ενδεχομένως να βγει μερικώς στις αγορές το 2015, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ότι η οικονομία εξελίσσεται θετικά γεγονός που θα επιτρέψει στη χώρα να βγει στις αγορές μέσα στο τρέχον έτος.

Το Der Spiegel παρουσιάζει τα πραγματικά αισθήματα των Γερμανώ για την Ελλάδα, καθώς αναρωτιέται “εάν το πιο προβληματικό παιδί της Ε.Ε. μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος Ευρωπαίος παίκτης ή εάν το χάος και η αστάθεια θα παραλύσουν τη χώρα και την Ευρώπη”, ενώ κάνει λόγο για “επαπειλούμενη χρεωκοπία δομών, όταν από τον Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λειτουργεί υποτυπωδώς”, χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης.

“Και σε περίπτωση που παρέλθει η προεδρία χωρίς χάος, θα παραδώσει τα σκήπτρα σε μια άλλη χώρα σε κρίση, την Ιταλία, της οποίας ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα αρέσκεται στο να αντιτίθεται στις πιέσεις της Μέρκελ για μεταρρυθμίσεις”, καταλήγει το άρθρο.

Η γερμανική εφημερίδα Allgemeine Zeitung κάνει αναφορά στις απειλές Σαμαρά προς τους Ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές ότι σε περίπτωση που δεν τον βοηθήσουν θα αναλάβει ο Τσίπρας… Η εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο Αντ. Σαμαράς προειδοποιεί διαρκώς τους δανειστές της Ελλάδας, υπαινισσόμενος ότι εάν επιβαρυνθεί περισσότερο η χώρα, θα έλθουν αντιμέτωποι με πολιτικούς όπως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα καταχραστεί το δικαίωμα του βέτο για να μπλοκάρει την Ε.Ε. μέχρι η Ελλάδα να επιτύχει την άφεση του χρέους της».

Παράλληλα, η αυστριακή “Ντερ Στάνταρντ” κάνει λόγο για τσεκουρεμένη προεδρία λόγω ευρωεκλογών σημειώνοντας ωστόσο πως η Ελλάδα θα ” έχει την ευκαιρία να λαμβάνεται πολιτικά και πάλι σοβαρά υπόψη”.

Επίσης, η Liberation με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ελλάδα, πρόεδρος εν κρίσει» κάνει αναφορά στο σκηνικό κοινωνικής κατάρρευσης που επικρατεί στην Ελλάδα.

Η συντηρητική Figaro, σε ολοσέλιδο αφιέρωμα που τιτλοφορείται «Ο Έλληνας κακός μαθητής επικεφαλής στην Ευρώπη», χαρακτηρίζει την κατάσταση ως «κωμικοτραγική».

Εξάλλου, η Ισπανική El Pais γράφει πως η Ελλάδα «θέλει να αποδείξει ότι θα σταθεί στο ύψος της περίστασης», επισημαίνοντας πως δεν έλειψαν εκείνοι που «αμφισβητούσαν την ικανότητα μίας χώρας τόσο απασχολημένης με τα δικά της προβλήματα να συντονίσει τις εργασίες της Ε.Ε.».

Η ιταλική Republica επισημαίνει πως ο κίνδυνος “για πρόωρες εκλογές ακόμη και μέσα στην προεδρία δεν έχει καταλαγιάσει”.

Τέλος, ανάλογη είναι και η προσέγγιση του Guardian: «Η Ελλάδα αναλαμβάνει την ελληνική προεδρία την ώρα που ο οργή για τις Βρυξέλλες μεγαλώνει» γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

4 + 4 =