ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Αρχισαν τα Σεμινάρια της Κοινότητας Μελβούρνης

 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Τo νέο κύκλο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, εγκαινίασε ο πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Μπάρι Τζόουνς, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο οίκημα του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Ιθακήσιων, την Πέμπτη, 20 Μαρτίου. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν περισσότερα από 200 άτομα, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φετινό πρόγραμμα των Σεμιναρίων, τα οποία έχουν αναδειχθεί πλέον σε θεσμός με καταξιωμένους ομιλητές από διάφορετικούς τομείς.

Τους επίσημους προσκεκλημένους και το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης, υπογραμμίζοντας την έμφαση που δίνει η Κοινότητα στην προώθηση του πολιτισμού και της γλώσσα μας, επενδύοντας μεταξύ άλλων στη δημιουργία του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου, στη λειτουργία σχολείων και στα Σεμινάρια.

Επεσήμανε ιδιαίτερα το μεγάλο έργο που έχει αναλάβει η Κοινότητα να δημιουργήσει το Πολιτιστικό Κέντρο, τονίζοντας ότι η παροικία θα πρέπει να συσπειρωθεί γύρω της, καθώς το Κέντρο θα ανήκει σε όλους.

'Πανοραμικό' στιγμιότυπο από την εκδήλωση

‘Πανοραμικό’ στιγμιότυπο από την εκδήλωση

«Μπορεί η ανέγερση του νέου κτιρίου της Κοινότητας να τελειώνει, αλλά για εμάς όλα αρχίζουν τώρα, με τη δημιουργία και λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου και τη διαμόρφωση του πολιτιστικού μας προγράμματος,» τόνισε. «Ταυτόχρονα εγκαινιάζουμε και μια εκστρατεία ενίσχυσης αυτής της προσπάθειας, για τούτο καλούμε όλη την παροικία να αγκαλιάσει αυτό το μεγαλεπήβολο έργο, να έρθει κοντά μας και να βοηθήσει στην προσπάθειά μας. Το Πολιτιστικό Κέντρο θα ανήκει σε όλη την παροικία.»

Ο επικεφαλής της Επιτροπής διοργάνωσης των Σεμιναρίων Δρ Νίκος Ντάλλας, ευχαρίστησε το κοινό για τη συμμετοχή του στα Σεμινάρια, καθώς και τον κ. Τζόουνς. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των σεμιναρίων υπογράμμισε το γεγονός ότι στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν και ομιλητές από άλλες πολιτείες της Αυστραλίας, οι οποίοι και θα παρουσιάσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις τόσο για την αρχαία Ελλάδα, όσο και για την ομογένεια.

Ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου, Βασίλης Γκόκας, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους της Γενικής Προξένου κ. Χριστίνας Σημαντηράκη, συνεχάρη την Κοινότητα για τη διοργάνωση των Σεμιναρίων σημειώνοτνας ότι ορισμένες θα πρέπει να δίνονται και στα Ελληνικά. «Θέλουμε τις νέες γενιές κοντά μας, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και αυτούς οι οποίοι θέλουν να γίνονται και οι διαλέξεις στα Ελληνικά. Εύχομαι κάθε επιτυχία και μεγάλη προσέλευση, όπως σήμερα, σε όλα τα σεμινάρια,» είπε.

Ο Μπάρι Τζόουνς με την Ολύβια Νίκου, ενώ απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Ο Μπάρι Τζόουνς με την Ολύβια Νίκου, ενώ απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Οι συμπρόεδροι του Συμβουλίου του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μελβούρνης Νίκος Παπαστεργιάδης και η νομικός κ. Ολύβια Νίκου αναφέρθηκαν στη σημασία των Σεμιναρίων αλλά και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου.

Ο καθ. Παπαστεργιάδης παρατήρησε ότι η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Στάθηκε ιδιαίτερα στα Σεμινάρια και στο γεγονός ότι πανεπιστημιακοί, ερευνητές και άλλοι ειδικοί από το βήμα των Σεμιναρίων συζητούν με σοβαρό και επιστημονικό τρόπο θέματα που αφορούν το μέλλον της ομογένειας. Η κ. Ολύβια Νίκου καλωσόρισε τον επίσημο προσκεκλημένο και κύριο ομιλητή κ. Μπάρι Τζόουνς λέγοντας πως είναι μεγάλη τιμή τόσο για την Κοινότητα που αποδέχθηκε την πρόσκληση να κηρύξει την έναρξη των Σεμιναρίων όσο και για την ίδια προσωπικά που τον παρουσιάζει.

Κατά τη δάρκεια της ομιλίας του κ. Τζόουνς ανέφερε πως έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα και ότι έχει μελετήσει την ελληνική ιστορία, φιλοσοφία, λογοτεχνία και επιστήμες από τα σχολικά του χρόνια. «Η συνεισφορά της Αρχαίας Ελλάδας ήταν σημαντική, καθώς πέτυχε να επηρεάσει τα μέγιστα το δυτικό πολιτισμό,» είπε. Αναφέρθηκε επίσης στους Έλληνες φιλοσόφους και στις θεωρίες τους για τον κόσμο και το σύμπαν και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού, επισημαίνοντας πάντα τη μεγάλη συμβολή της αρχαίας Ελλάδα στη διαμόρφωση και ανάπτυξη του δυτικού πολιτισμού.

Ο Θόδωρος Μάρκος ενώ ευχαριστεί τον Μπάρι Τζόουνς και την Ολύβια Νίκου

Ο Θόδωρος Μάρκος ενώ ευχαριστεί τον Μπάρι Τζόουνς και την Ολύβια Νίκου

Σχολιάζοντας ερώτηση σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, είπε πως αν και στηρίζει το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή τους, δεν θα πρέπει να βλέπουμε το θέμα μεμονωμένα. Κλεμμένα αρχαία έργα τέχνης υπάρχουν και από άλλες χώρες σε πολλά μεγάλα μουσεία, ανέφερε. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιστραφούν όλα από εκεί που εκλάπησαν και όχι μόνο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Ο συντονιστής Εκπαίδευσης και μέλος του Δ.Σ. της Κοινότητας Θόδωρος Μάρκος, κλεινοντας την εκδήλωση ευχαρίστησε τον κ. Τζόουνς καθώς και όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και τους εθελοντές.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

six + 14 =