ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Βαρουφάκης: Θα υπογράφαμε το σχέδιο Μοσκοβισί

| 17/02/2015
 

ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ | Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σχέδιο συμφωνίας με την Ελλάδα που είχε παρουσιαστεί στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και το οποίο το είχε αποδεχθεί, τελικά αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε με άλλο το οποίο ήταν χειρότερο για την Ελλάδα από αυτό που της ζητήθηκε να υπογράψει την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι του παρουσιάστηκε πριν από το Eurogroup από τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί ένα σχέδιο συμφωνίας και ήταν «τελείως ευτυχής να υπογράψει» αλλά τελικά αποσύρθηκε.

Το κείμενο έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες ο δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4, Πολ Μέισον, ενώ αρχικά δημοσιογραφικές πληροφορίες επικαλούμενες αξιωματούχους του Eurogroup ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο:

agr

«Αυτό που θέλουμε είναι μια έντιμη συμφωνία», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, αποκαλύπτοντας ότι λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέσυρε κείμενο το οποίο ήταν έτοιμη να αποδεχτεί η ελληνική πλευρά. Βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup.

«Δεν έχω αμφιβολία ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και εν τέλει θα υπάρξει συμφωνία, θεραπευτική για την Ελλάδα και καλή για την Ευρώπη» ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ενώ υπογράμμισε πως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επανεξέταση από την αρχή του προγράμματος που απέτυχε στην Ελλάδα, καθώς δεν οδήγησε στις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, υπενθυμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει στον ελληνικό λαό ότι το υπάρχον πρόγραμμα είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

«Ο Ζαν Πιερ Μοσκοβισί μας παρουσίασε πριν από το Eurogroup ένα κείμενο για δανειακή σύμβαση τετράμηνης διάρκειας το οποίο ήμουν έτοιμος να υπογράψω. Το κείμενο αυτό απεσύρθη λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του Eurogroup από τον κ. Ντέισελμπλουμ», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας ότι ο μόνος όρος που έθετε η Αθήνα ήταν να μην της ζητηθεί να λάβει μέτρα που είναι υπέρ της ύφεσης και δεν αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση».

«Αντ’ αυτού, μας προσφέρθηκε όμως μια νεφελώδης υπόσχεση για ευελιξία», πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, επαναλαμβάνοντας την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και θα υπάρξει συμφωνία που θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα και καλή για την Ευρωζώνη.

«Είμαστε στην Ευρώπη, θα παραμείνουμε μέλος της Ευρωζώνης. Είμαστε μια κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκή και όποιος παίζει με το αδιάλυτο και το αδιαπραγμάτευτο της ευρωζώνης παίζει επικίνδυνα παιχνίδια» επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης.

«Το θέμα είναι να μην υπάρχει αδιέξοδο και να αρχίσουμε τη σοβαρή αναγκαία δουλειά για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, συμπληρώνοντας πως «δεν πρόκειται για παιχνίδι. Δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε παιχνίδια. Αυτή η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις. Θα υπάρξουν εντατικές συζητήσεις… Θα υπάρξουν καλές έντιμες συμφωνίες από αυτό που τώρα φαίνεται να είναι αδιέξοδο».