ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Γκάλοπ: Με μεγάλη διαφορά μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ

| 03/03/2015
 

AΘΗΝΑ | Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (70,3%) θεωρεί ότι η νέα συμφωνία με τους εταίρους είναι καλύτερη από την προηγούμενη, ενώ επτά στους δέκα βλέπουν θετικά την πορεία της νέας κυβέρνησης και το 55% θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα καταλληλότερο πρωθυπουργό, σύμφωνα με τα αποτολέσματα νέας δημοσκόπησης. Επίσης, επτά στους 10 θεωρούν εγκρίνουν τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Στο ερώτημα λοιπόν «πώς θα χαρακτηρίζατε τη νέα συμφωνία με τους εταίρους», η πλειοψηφία των Ελλήνων (70,3%) θεωρεί ότι είναι καλύτερη από αυτήν που ίσχυε μέχρι τώρα. Αντίθετη, ωστόσο, άποψη έχουν περίπου 20 στους 100 Έλληνες (ποσοστό 19,7%), οι οποίοι εκτιμούν ότι είναι χειρότερη ή μάλλον χειρότερη από την προηγούμενη.

Σε δημοσκόπηση της εταιρίας MRB για το star.gr, την πρώτη μετά τις εκλογές, διαπιστώθηκε επίσης ότι περίπου επτά στους δέκα Έλληνες (69%) βλέπουν θετικά την μέχρι τώρα πορεία της νέας κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ενώ διαφορετική εντύπωση έχει το 24,7% των ερωτηθέντων. Για την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (39,1%), η νέα συμφωνία, αποτελεί ή μάλλον αποτελεί συνέχιση του μνημονίου. Τρεις στους 10 Έλληνες (ποσοστό 31,2%), βλέπουν τη συμφωνία σαν πραγματικά κάτι καινούργιο.

Σχετικά με το ερώτημα “Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό μεταξύ του Α. Σαμαρά και του Α. Τσίπρα” η εικόνα σύμφωνα με την έρευνα της MRB έχει αλλάξει εντελώς σε σχέση με την προεκλογική περίοδο! Συγκεκριμένα, για το 55,1% καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ ένα 22,9 % εξακολουθεί να πιστεύει περισσότερο στον Αντώνη Σαμαρά. Για το 18,5%κανείς από τους δύο δεν είναι κατάλληλος, ενώ το 3,6% απαντά με την επιλογή «άλλος, δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στην χώρα μας», το 43,3% (περίπου 4 στους 10) εμφανίζεται αρκετά απαισιόδοξο . Το 43,3% των Ελλήνων βλέπει τα πράγματα άσχημα και μόνο το 15,9% ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον της χώρας. Την ίδια ώρα, ένα 39,1% δηλώνει ότι τα πράγματα δεν είναι “ούτε καλά, ούτε άσχημα”.
Στην ερώτηση «ποιες δύο λέξεις σας εκφράζουν προσωπικά περισσότερο ως Έλληνα για την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης»: το 51, 8% απαντά ελπίδα, το 24,9% λέει περηφάνια και το 8,8% αισθάνεται αυτοπεποίθηση. Αντιθέτως, το 49,1% των ερωτηθέντων δηλώνει πως αισθάνεται ανησυχία, το 24,4% δηλώνει ότι φοβάται, ενώ 12 στους 100 Έλληνες λένε πως ντρέπονται για τη στάση της νέας κυβέρνησης. Υπάρχει και ένα 0,3% που αποφεύγει να απαντήσει.

Για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων (71,9%) ο Αλέξης Τσίπρας τα πάει μια χαρά. Ωστόσο, ένα 24,9% διαφωνεί.

Οι χειρισμοί Βαρουφάκη αξιολογούνται θετικά για το 70,4%.