ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Γκάλοπ: Ο ΣΥΡΙΖΑ πέντε μονάδες μπροστά από τη ΝΔ

| 17/12/2013
 

ΑΘΗΝΑ | Τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες αγγίζει η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στη μέτρηση της παράστασης νίκης στις βουλευτικές εκλογές, στην δημοσκόπηση της MRB, η οποία περιλαμβάνει και τις μετρήσεις για τις εξαμηνιαίες τάσεις. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη δημοσκόπηση μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας στην οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται της Ν.Δ. στη μέτρηση που, σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές, αποτυπώνει με τη μεγαλύτερη ακρίβεια το πολιτικό κλίμα της περιόδου (υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της τετραμηνιαίας δημοσκόπησης του φόρουμ της Metron Analysis, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Ν.Δ. στην παράσταση νίκης με έξι ποσοστιαίες μονάδες).

Στην δημοσκόπηση της MRB, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα real.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Ν.Δ. με ποσοστό 39,6%, έναντι 34,7%, στη μέτρηση που καταγράφει την εξαμηνιαία τάση. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ν.Δ. προηγείτο του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης με ποσοστό 43,7, έναντι 29,6%. Συνεπώς, μπορούμε να να κάνουμε λόγο για ολική αντιστροφή του πολιτικού κλίματος υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Tα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές έχουν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 21,9%, Ν.Δ. 21%, Χ.Α., 8,9%, ΚΚΕ 5%, ΑΝ.ΕΛΛ. 4,8%, ΠΑΣΟΚ 4,7%, ΔΗΜ.ΑΡ. 3,1%. Στην εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει το 29,1%, ενώ η Ν.Δ. το 27,9%. Στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, τον Σεπτέμβριο, η Ν.Δ. προηγείτο του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 22,1% έναντι 21%.

Παρόμοιο είναι το τοπίο και στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 22% και τη Ν.Δ. να ακολουθεί με 20,8%. Τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων έχουν ως εξής: ΧΑ 9,1%, ΑΝ.ΕΛΛ. 5,5%, ΚΚΕ 5,1% ΠΑΣΟΚ 4,9%, ΔΗΜ.ΑΡ. 3,2%.

Στο μεταξύ με ποσοστό μικρότερο της μισής μονάδας προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην εξαμηνιαία καταγραφή των τάσεων για τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών. Αναλυτικότερα, ο αρχηγός της Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 23,7%, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,3%. Στην εξαμηνιαία τάση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ως δίπολο, ο Αντ. Σαμαράς προσεγγίζει το 36,2%, και ο Αλ. Τσίπρας το 32,4%. Τα στοιχεία για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2013 δεν είχαν δημοσιευτεί τον Ιούνιο, λόγω του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ μετά την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ.

Στη μέτρηση που καταγράφει τις εξαμηνιαίες τάσεις αναφορικά με τη στάση και τους χειρισμούς του κ. Σαμαρά στον ρόλο του πρωθυπουργού, οι αρνητικές γνώμες φτάνουν το 71,3%. Μάλιστα, το 51,3% των ερωτηθέντων απαντά “σίγουρα αρνητικά” στη συγκεκριμένη ερώτηση. Σε σχέση με τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης, αυτοί που απαντούν αρνητικά, σε σχέση με τις προσδοκίες τους, προσεγγίζουν το 82,4%. Το 42%, μάλιστα, απαντά πως η κυβέρνηση Σαμαρά είναι πολύ χειρότερη από τις προσδοκίες τους.

Οι μετρήσεις της ίδιας εταιρείας για τον Σεπτέμβριο είχαν ως εξής: Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Αντ. Σαμαράς είχε συγκεντρώσει 25,8%, ενώ ο Αλ. Τσίπρας 23,4%. Ο Αντ. Σαμαράς είχε προηγηθεί και στη μέτρηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, προσεγγίζοντας ποσοστό της τάξης του 36,2%, με τον Αλ. Τσίπρα να φτάνει στο 23,3%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μέτρηση σχετικά με την ικανότητα διακυβέρνησης, όπου στην εξαμηνιαία μέτρηση των τάσεων για το ποιο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, η Ν.Δ. προηγείται οριακά του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 27 έναντι 26,2%. Τα αντίστοιχα ποσοστά της ίδιας εταιρείας για τον μήνα Σεπτέμβριο είχαν ως εξής: Ν.Δ. 31,4%, ΣΥΡΙΖΑ 23,2%.

Σε σχέση με τη δημοτικότητα συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, πέραν των επικεφαλής των κομμάτων, πρώτος σε θετικές κρίσεις είναι ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, με ποσοστό 30,7%. Ακολουθούν η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, με 27,1%, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με 21,9%, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, με 21,8%, ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, με 21,6% και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, με 21,2%.

Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες της εξαμνηνιαίας μέτρησης των τάσεων απαντούν αρνητικά στο ερώτημα περί εξάντλησης της τετραετίας από την κυβέρνηση Σαμαρά. Πιο συγκεκριμένα, το 55,6% δεν επιθυμεί η κυβέρνηση Σαμαρά να εξαντλήσει την τετραετία. Επιπρόσθετα, το 42,6% εξ αυτών απαντούν “σίγουρα όχι”. Την εξάντληση της τετραετίας επιθυμεί το 42% των ερωτηθέντων.

Στο εντυπωσιακό 84,4% ανέρχεται το ποσοστό των ερωτηθέντων που επιθυμούν από την κυβέρνηση κατά το προσεχές διάστημα να θέσει κάποιες κόκκινες γραμμές ως προς τις παραχωρήσεις που μπορεί να κάνει απέναντι στην τρόικα και να επιμείνει σε αυτές, ανεξάρτητα από τις συνέπειες που τυχόν υπάρξουν. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που δεν θέτει ζήτημα “κόκκινων γραμμών” είναι μόλις 8%.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

3 × 3 =