ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Διπλωματικός μαραθώνιος για την κρίση στην Ουκρανία

| 05/03/2014
 

ΠΑΡΙΣΙ | Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στην κρίση που έχει ξεσπάσει με την Ουκρανία, παρά τον λεκτικό “πόλεμο” μεταξύ δυτικών χωρών και Ρωσίας. Κορύφωμα των διεθνών προσπαθειών ήταν η συνάντηση του Ρώσου υπουργού εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Παρίσι, την Τετάρτη, όπου όπως ανέφερε ο ίδιος, αλλά διαψεύσθηκε από αμερικανό αξιωματούχο, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου για την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα ο Λαβρόφ ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε στο γεγονός ότι είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε όλους τους Ουκρανούς να θέσουν σε εφαρμογή τις συμφωνίες οι οποίες είχαν συναφθεί την 21η Φεβρουαρίου».

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, η συμφωνία ορίζει: Αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004, Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, Τροποποίηση του Συντάγματος για την εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, Προεδρικές εκλογές και διενέργεια έρευνας για τα βίαια επεισόδια.

Πάντως, ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι δεν υπήρξε «καμιά συμφωνία» ανάμεσα στον Κέρι και στον Λαβρόφ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Τζον Κέρι κάλεσε τον Λαβρόφ να έχει απευθείς συνομιλίες με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, κάτι το οποίο αρνήθηκε επειδή η Ρωσία δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ ήρθε μετά από συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι ο Φρανσουά Ολάντ με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, με θέμα την ουκρανική κρίση.

Τέλος, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική συνομιλία την Τετάρτη σχετικά με τις εν εξελίξει και τις πιθανές διεθνείς πρωτοβουλίες για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

seventeen − 14 =