ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Δραγασάκης: Αναπόφευκτη η σύγκρουση με τους δανειστές

| 05/12/2013
 

ΑΘΗΝΑ | Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι επιθέσεις από την πλευρά της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πολιτική της και τον τρόπο με τον οποίο θα κατορθώσει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της σε περίπτωση που αναλάβει την ηγεσία της χώρας και ειδικότερα για το πού θα βρει τα λεφτά και για το πώς θα κατορθώσει να βγάλει την οικονομία από την πρωτοφανή κρίση στην οποία έχει περιπέσει.

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να δώσει ο πλέον αρμόδιος για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, με συνέντευξή του στον Αγγελο Καλοδούκα και το left.gr, προκαλώντας πολλές συζητήσεις εντός και εκτός του κόμματος.

Κατά τον Γ. Δραγασάκη, δεν αρκεί η ακύρωση των Μνημονίων, καθώς αυτά υπηρετούν την υλοποίηση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής. «Εμείς ζητάμε την ακύρωση της στρατηγικής», δηλώνει ο επικεφαλής του οικονομικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «αναπόφευκτη σύγκρουση» με τους δανειστές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που θα επιδιώξει από τους δανειστές θα είναι τρία πράγματα:

«Πρώτον, θέλουμε ένα μορατόριουμ στις υποχρεώσεις για το χρέος για μια περίοδο, όσο θα χρειαστεί για να βγει η οικονομία από το τούνελ που έχει μπει. Δεύτερο, θέλουμε να διαγραφεί ή γίνει απομείωση του συσσωρευμένου χρέους με οποιονδήποτε τρόπο και, το πιο σημαντικό, θέλουμε ρήτρα ανάπτυξης. Δηλαδή, όποιο και αν συμφωνηθεί ότι θα είναι το υπόλοιπο του χρέους θα πρέπει να εξυπηρετείται με έναν αλγόριθμο που θα συνδέει τη δόση με την αύξηση του ΑΕΠ».

Όπως σπεύδει να διευκρινίσει ο Γιάννης Δραγασάκης, η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση «υπό την μορφή ανταλλαγής δώρων ή φιλοφρονήσεων»! Αλλά: «Εμείς πάμε με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το πρόγραμμα αυτό θα έχει εγκριθεί από τον ελληνικό λαό, άρα η κυβέρνηση η δική μας θα έχει να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα. Άρα η αντίθεση είναι προφανής απέναντι στις δικές μας ανάγκες και τις δικές τους απαιτήσεις. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Η έκβαση της σύγκρουσης θα προκύψει από τη στάση όλων των δυνάμεων. Εμείς θέλουμε η λύση να δοθεί μέσα στην Ευρώπη, αλλά εμείς έχουμε μια κόκκινη γραμμή που είναι οι ανάγκες αναπαραγωγής της κοινωνίας».

Στο ερώτημα «πώς οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» ο Γιάννης Δραγασάκης απαντά:

«Από το τι στο πώς, πώς θα το κάνουμε. Το πώς όχι μόνο με την τεχνική έννοια του όρου, αλλά το πώς αναδεικνύει δυνατότητες, αναδεικνύει κινδύνους, αναδεικνύει συμμάχους, άρα το πώς θα το κάνουμε αναδεικνύει και με τους ποιους θα το κάνουμε, με ποια υποκείμενα θα το κάνουμε. Παραδείγματος χάριν, μίλησα πριν για 1000 εργοστάσια αδρανοποιημένα. Τι θα γίνουν αυτά τα εργοστάσια; Έχουμε ένα συνδικαλιστικό κίνημα που να μπορεί να δράσει και να δοκιμάσει ακόμα και συστήματα αυτοδιαχείρισης, τα οποία μια κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίξει;».

Αναφέρεται ακόμα στην περίφημη φράση του Γ. Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν», διαπιστώνοντας ότι τότε -προ κρίσης- είχε νόημα η αναφορά του, ενώ σήμερα το ερώτημα τίθεται σε άλλη βάση.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

nine + 7 =