ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Εικόνες ντροπής! Η κυβέρνηση με ΜΑΤ κατά των καθαριστριών

| 12/06/2014
 

AΘΗΝΑ | Πρωτοφανείς σκηνές αγριότητας εκτυλίχτηκαν για μια ακόμη φορά έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου ομάδα των ΜΑΤ με την εντολή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου επιτέθηκε στις καθαρίστριες που διαδήλωναν για την παράνομη και χωρίς αποζημιώσεις απόλυσή τους. Ανδρες των ειδικών δυνάμεων επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν βαύνασα τις καθαρίστριες, τραυματίζοντας τρεις, μία εκ των οποίων χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα ξυλοκοπήθηκαν και δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και μέλη τηλεοπτικών συνεργείων που κατέγραφαν την… επίθεση εναντίον των γυναικών. Τα ΜΑΤ χτύπησαν με κλωτσιές την φωτορεπόρτερ, Τατιάνα Μπόλαρη, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι καθαρίστριες παρά την βία και την τρομοκρατία που δέχτηκαν, δηλώνουν ότι θα παραμείνουν έξω από το υπουργείο όλο το βράδυ απευθύνοντας έκκληση συμπαράστασης στον κόσμο.

Η επίθεση έγινε όταν ομάδα καθαριστριών συγκεντρώθηκε έξω από το υπουργείο Οικονομικών για να διαμαρτυρηθεί. Προηγουμένως είχε γίνει δεκτή από τον Άρειο Πάγο η αίτηση του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ανασταλεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που δικαίωνε τις καθαρίστριες και διέτασσε την άμεση επαναπρόσληψή τους. Ωστόσο η νομική μάχη θα κριθεί οριστικά κατά την εκδίκαση της κύριας προσφυγής, στις 23 Σεπτεμβρίου 2014.

Κοντά στις καθαρίστριες βρέθηκαν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι από τους οποίους δέχθηκαν τα χτυπήματα των αστυνομικών κατά την ώρα της επίθεσης.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

“Οι πρωτοφανείς σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν για μια ακόμη φορά ενάντια στις καθαρίστριες του ΥΠ.ΟΙΚ, αλλά και σε αλληλέγγυους πολίτες, σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, που είχαν ως συνέπεια τη μεταφορά τραυματισμένων αγωνιστριών στο νοσοκομείο, καταδεικνύει τον αυταρχικό κατήφορο μιας κυβέρνησης όμηρο των μνημονιακών απαιτήσεων των δανειστών. Το μόνο μέσο που τους έχει απομείνει είναι η ωμή βία απέναντι σε αυτούς και αυτές που αντιστέκονται και υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Ο ηρωικός αγώνας των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών που παλεύουν για το ψωμί και την αξιοπρέπεια στέλνει σε όλους τους εργαζόμενους το μήνυμα της αδιαπραγμάτευτης αντίστασης ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές τρόικας-κυβέρνησης που μετατρέπουν τη χώρα σε εργασιακή και κοινωνική «έρημο». Η σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών και ανέστειλε προσωρινά την ιστορικής σημασίας απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που διέταζε την επανατοποθέτηση των καθαριστριών που απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο υπουργείο Οικονομικών και στις ΔΟΥ δεν θα λυγίσει τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν είναι αλήθεια ότι δεν κρίνονται. Κρίνονται όχι μόνο με βάση το δίκαιο και τις γενικές αρχές του Συντάγματος, αλλά κυρίως ηθικά και κοινωνικά, ιδιαίτερα όταν πλήττουν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, απειλώντας την ίδια τους την επιβίωση. Οι αγώνες των εργαζομένων θα συνεχιστούν μέχρι την ανατροπή της μνημονιακής βαρβαρότητας!”

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, είχε αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, από τους Γιώργο Βαρεμένο, Θανάση Πετράκο και Δημήτρη Γελαλή και τις Νάντια Βαλαβάνη και Μαρία Τριανταφύλλου, για το ζήτημα των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, οι βουλευτές ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομικών επικαλέσθηκε έλλειψη ενημέρωσης για την ουσία της υπόθεσης και ζήτησε λίγο χρόνο για να έχει συνάντηση και με αντιπροσωπεία των καθαριστριών. Οι βουλευτές είπαν στον Γκ. Χαρδούβελη ότι για ένα ζήτημα για το οποίο απαιτείται πολιτική απόφαση δεν πρέπει να υπάρχει προσφυγή από το υπουργείο στη Δικαιοσύνη.

Η αντιπροσωπεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στον υπουργό Οικονομικών και το ζήτημα της «υπεραντίδρασης και δυσανάλογης χρήσης βίας» από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και ζήτησαν την απόσυρσή τους. Ο Γκ. Χαρδούβελης απάντησε ότι θα τηλεφωνήσει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Την αμέριστη συμπαράστασή της στον δίκαιο αγώνα των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και καταδικάζει «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη χρησιμοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας για να καμφθεί αυτός ο αγώνας». Παράλληλα επισημαίνει στους «συναδέλφους μας των ειδικών δυνάμεων, ότι ναι μεν μπορεί να εκτελούν εντολές, πρέπει ωστόσο να μην εκφεύγουν των νομίμων πλαισίων άσκησης της νόμιμης βίας και κυρίως να λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι έχουν απέναντί τους συμπολίτες μας που διεκδικούν δίκαια αιτήματα, το ίδιο όπως κι εμείς όταν συμμετέχουμε σε ένστολες κινητοποιήσεις μας».