ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Εκθεση καταπέλτης της Ε.Ε. για τρόικα και μνημόνια

| 21/12/2013
 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ | Πραγματικός κόλαφος για το μνημονιακό κατεστημένο αποτελεί το σχέδιο έκθεσης της εξεταστικής επιτροπής της Ευρωβουλής σχετικά με τις ανεξέλεγκτες και αντιδημοκρατικές δραστηριότητες της τρόικας στις χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ βρέθηκαν απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να καταφύγουν στη γνωστή μεθοδολογία σύμφωνα με την οποία οι λαοί μετατράπηκαν διαδοχικά σε πειραματόζωα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, όπως γνωρίζουμε, έδρασαν σχεδόν συνωμοτικά. Παραβίασαν τη “Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων”, λεηλάτησαν τις κοινωνικές δαπάνες, οδήγησαν σε έκρηξη την ανεργία, με πρώτα θύματα τους νέους. Κι όλη αυτή η κοινωνική καταστροφή επισυνέβη (όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί από έγκυρους οικονομικούς αναλυτές και πολιτικά κόμματα) χωρίς να επιτευχθούν οι επίσημοι στόχοι των Μνημονίων.

Τα προγράμματα έπεσαν έξω και το δημόσιο χρέος αυξήθηκε. Χώρες, όπως η Ελλάδα, οδηγήθηκαν στην κατάσταση της “ελεγχόμενης χρεωκοπίας”, ενώ δεν εμποδίστηκε η μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες. Και πώς αλλιώς να συνέβαινε, αφού ακόμη και το ΔΝΤ (έκθεση Μπλανσάρ, του κορυφαίου οικονομολόγου του) έχει παραδεχθεί ότι ήταν υπεραισιόδοξοι οι πολλαπλασιαστές, σύμφωνα με τους οποίους προβλεπόταν η λιτότητα; Δηλαδή υποεκτιμήθηκε συνειδητά η ύφεση που θα προκαλούσαν τα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα.

Η επιτροπή της Ευρωβουλής επισημαίνει την έλλειψη σαφούς νομικής εξουσιοδότησης για τη συγκρότηση του υβριδίου της τρόικας. Και τονίζεται ότι η τρόικα όχι μόνο συγκροτήθηκε σχεδόν παράνομα, αλλά λειτουργεί χωρίς “δημοκρατική λογοδοσία”.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

1 × 5 =