ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ενας στους τρεις Ελληνες θεωρείται φτωχός

| 05/12/2013
 

AΘΗΝΑ | Φτωχός θεωρείται ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα, σε σύγκριση κατά μέσο όρο με έναν στους τέσσερις στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) σχετικά με τον αριθμό των κατοίκων της Ευρώπης που ζούσαν το 2012 σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Φτωχός, σύμφωνα με την έρευνα, θεωρείται όποιος  έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος, είτε ζει σε κατάσταση ένδειας, δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά ή αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις, είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας.

Οσον αφορά στην Ελλάδα, το 23,5% του πληθυσμού (17% μέσος όρος ΕΕ) βρίσκεται σε συνθήκες φτώχειας ενώ σε συνθήκες ένδειας είναι το 19,5% (9,9% μέσος όρος ΕΕ) και  το 14,1% του πληθυσμού ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας, δηλαδή σε οικογένεια που λίγο πολύ κανένα μέλος της δεν έχει “κανονική δουλειά” (10,1% μέσος όρος ΕΕ).

Αντιμέτωπο με τουλάχιστον μία από αυτές τις τρεις προβληματικές καταστάσεις είναι το 34,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), ενώ στην ΕΕ κατά μέσο όρο το 24,8% (124,5 εκατ. άνθρωποι). Το 2008, το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα που βρισκόταν σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ήταν στο 28,1%, ενώ στην ΕΕ ήταν στο 23,7%.

Σημειώνεται ότι σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Λετονία όπου τα ποσοστά που πλησιάζουν και ξεπερνούν το 40%. Με ποσοστά μικρότερα του 20%, βρίσκονται η Ολλανδία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

2 + three =