ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ενα νέο περιοδικό για την Τέχνη

| 27/12/2013
 

ΑΘΗΝΑ | Το πρώτο τεύχος του εξαμηνιαίου περιοδικού “Ιστορία της Τέχνης” (Τεύχος 1/Χειμώνας 2013) κυκλοφόρησε πρόσφατα. Είναι δε το μοναδικό στην Ελλάδα περιοδικό ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσανατολισμού με εξειδίκευση στο πεδίο της ιστορίας και της θεωρίας της τέχνης από την Αναγέννηση έως τις μέρες μας.

historyofart2Το περιοδικό, ένα πεδίο ανεξάρτητου επιστημονικού διαλόγου, απευθύνεται ταυτοχρόνως και στο συνεχώς αυξανόμενο κοινό των φιλότεχνων, στους φοιτητές, στους καλλιτέχνες, στους συλλέκτες, στους επαγγελματίες του χώρου (επιμελητές μουσείων, χώρων τέχνης, πολιτιστικών φορέων και ιδρυμάτων) και γενικότερα σε όλους εκείνους που επιθυμούν να προσεγγίσουν τα καλλιτεχνικά φαινόμενα εντός και εκτός Ελλάδας με έναν έγκυρο και ουσιαστικό τρόπο.

Στο πρώτο τεύχος παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, οι αρχικές απόπειρες διδασκαλίας της ιστορίας της τέχνης στην Ελλάδα στο Σχολείο των Τεχνών, ο ρόλος του επιμελητή στις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, η δημόσια γλυπτική στην Ευρώπη του μεσοπολέμου, η σχέση του Κλέε με τη μουσική, οι σύγχρονες «καταχρήσεις» της ζωγραφικής του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ένα κείμενο του Γκράμσι για τον φουτουρισμό, οι εκδόσεις της Πραγματείας περί ζωγραφικής του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, όπως και ένα βιβλίο για τον Νικόλαο Κάλας, η έκθεση σύγχρονης τέχνης Hell as Pavilion στο Παρίσι, τρεις εκθέσεις φωτογραφίας στην Αθήνα, μια έκθεση με έργα του Φρανς Χαλς στην Ολλανδία.

Τη διεύθυνση του περιοδικού έχει ο Νίκος Δασκαλοθανάσης, καθηγητής ιστορίας της τέχνης στην ΑΣΚΤ, ενώ τη συντακτική ομάδα απαρτίζουν ο Παναγιώτης Ιωάννου, επίκουρος καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Τιτίνα Κορνέζου, λέκτορας ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Άννυ Μάλαμα, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

“Ένα περιοδικό για την ιστορία της τέχνης; Στην Ελλάδα; Σήμερα; Στην παρούσα συγκυρία; Τα ερωτήματα μοιάζουν εύλογα για όποιον γνωρίζει τον χώρο της ιστορίας της τέχνης στην Ελλάδα μα και για όποιον δεν τον γνωρίζει,” λέει ο καθ. Δασκαλοθανάσης. “Στον πρώτο θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ακριβώς σήμερα η ιστορία της τέχνης στη χώρα μας φαίνεται να έχει πλέον κατακτήσει ένα καθεστώς που της επιτρέπει και να αρθρώσει τον δικό της λόγο και να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινό. Η έκδοση λοιπόν ενός περιοδικού για την ιστορία της τέχνης, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, σήμερα, μοιάζει όχι απλώς επιθυμητή αλλά επιβεβλημένη. Στον δεύτερο θα μπορούσε κανείς να απαντήσει ότι η κρισιμότητα της συγκυρίας –και σήμερα η συγκυρία στην Ελλάδα είναι σίγουρα κρίσιμη– αποτελεί μέρος της ιστορίας. Και η επιτυχία οποιουδήποτε εγχειρήματος –ειδικά εκείνων που καταπιάνονται με την ιστορία– εξαρτάται από τη σχέση που μπορεί να διατηρήσει με το ιστορικό παρόν, ανεξαρτήτως συγκυριών. Κι αυτός ακριβώς είναι ο διπλός στόχος του περιοδικού: από τη μια να αναδείξει, μα και να υποστηρίξει και να διευρύνει, την έρευνα στο πεδίο της ιστορίας της τέχνης στην Ελλάδα σήμερα και από την άλλη να συγκροτήσει, στο μέτρο που του αναλογεί, μια ζωντανή σχέση με το παρόν.”

Το περιοδικό κυκλοφορεί κάθε χειμώνα και άνοιξη από τις εκδόσεις futura και βρίσκεται στα κεντρικά βιβλιοπωλεία όλης της χώρας. Για μια αναλυτική παρουσίαση του τεύχους μπορείτε να επισκεφθείτε το ιστολόγιο του περιοδικού.

_______________

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ: Τιμή τεύχους 10 ευρώ ISSN 2241-7338 Σελ. 216
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ: Εκδόσεις future Μιχάλης Παπαρούνης Χαρ. Τρικούπη 72, 106 80 Αθήνα Τηλ. και φαξ: 210 5226361

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

two × five =