ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Εντονη κινητικότητα για συμφωνία

| 30/06/2015
 

AΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ | Εντονη κινητικότητα επικρατεί από το πρωί σε μια προσπάθεια σύναψης συμφωνίας με τους δανειστές την ύστατη στιγμή, ενώ κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για «μια ενδιαφέρουσα ημέρα». Επίσης σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Α. Τσίπρας ζητά μια σαφή διατύπωση για το χρέος προκειμένου να συναινέσει στην πρόταση Γιούνκερ, ενώ ο τελευταίος δείχνει διαλακτικότητα στο θέμα των συντάξεων και της κατάργησης του ΕΚΑΣ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στην Κομισιόν ότι «είναι έτοιμη για όλα» σε περίπτωση που οι νέες συζητήσεις για το χρέος καταλήξουν σε αποτυχία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος της Κομισιόν απέστειλε νωρίτερα «μήνυμα» προς το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο ζητούσε από τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών, όπως αυτή δημοσιεύθηκε από τον ίδιο τον κ. Γιούνκερ, την Κυριακή 28 Ιουνίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν αλλαγές στις ήδη κατατεθείσες προτάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της θα πρέπει να αποδεχθεί τη νέα πρόταση και να καλέσει τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Η νέα πρόταση, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, προβλέπει την ανανέωση της δέσμευσης των θεσμών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπως ακριβώς είχε εκφραστεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Σχετικά με την πρόταση για συμφωνία με το ESL το Μαξίμου αναφέρει ότι:

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής.»

Δημοσιογραφικές πληροφίες αναφέρουν ακόμα ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες το βράδυ για συνάντηση με τους δανειστές και σε μια ύστατη προσπάθεια σύναψης συμφωνίας.

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ που πρέπει να πληρωθεί σήμερα.

H Μέρκελ
«Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για μια γραμμή συνομιλίας», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Ίζα Μουσταφά.
Η Α. Μέρκελ επισήμανε ότι και μετά την εκπνοή του δεύτερου προγράμματος βοήθειας η Ευρώπη «δεν θα κόψει την γραμμή συνομιλίας με την Ελλάδα -αυτό δεν συνηθίζεται στην ΕΕ».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς εκτιμά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συνομιλίες με την Αθήνα, τόνισε ότι «σήμερα το βράδυ, ακριβώς στις 24:00, ώρα κεντρικής Ευρώπης, εκπνέει το πρόγραμμα -και δεν γνωρίζω καμία άλλη “ανθεκτική” ένδειξη», ενώ πρόσθεσε: «Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι η τελευταία πρόταση της Επιτροπής, η οποία μου είναι γνωστή, είναι από την Παρασκευή της περασμένης εβδομάδας. Δεν έχω κάτι περισσότερο».

Ο Σόιμπλε
Αλλαγή στάσης διαφαίνεται από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, δήλωσε σε βουλευτές στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη προς το παρόν, ακόμη και αν οι Έλληνες ψηφοφόροι απορρίψουν τη λιτότητα στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.

O Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει το ευρώ, αν οι Έλληνες καταψηφίσουν τους όρους της διάσωσης στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, σύμφωνα με το Bloomberg.