ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Επίσκεψη Σαμαρά στο Αγιο Ορος

| 16/02/2014
 

ΑΘΗΝΑ | Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Αγιο Ορος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκεπτόμενος τη Μονή Σίμωνος Πέτρα αναφέρθηκε την κρίση που περνά η χώρα και τις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός, εκφράζοντας την πίστη ότι σιγά σιγά η Ελλάδα αφήνει πίσω τις μέρες της δοκιμασίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «Η πνευματική ακτινοβολία της Μονής σας στο εξωτερικό συνεισφέρει και στο να επανακτήσει η χώρα μας την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία ανάμεσα στους φίλους, αλλά και τον σεβασμό των εχθρών της»προσθέτοντας ότι «Περνάμε δύσκολες ώρες, αλλά με τη βοήθεια του Θεού στεκόμαστε όρθιοι. Μας ζητήθηκαν μεγάλες θυσίες, αλλά αν ακόμα και στα δύσκολα η πολιτεία βρίσκεται κοντά σας, είναι γιατί έχουμε κοντά μας την Ορθοδοξία και τη γλώσσα. Πιστεύω ότι αφήνουμε πίσω μας τις μέρες της δοκιμασίας σιγά σιγά και η ελληνική πολιτεία θα μπορεί να ανταποκρίνεται πληρέστερα στο καθήκον της απέναντι στο Άγιον Όρος».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι προσήλθε στη Μονή Ιβήρων με απέραντο σεβασμό και ταπείνωση και κάλεσε τους μοναχούς να συνεχίσουν την ελληνική βυζαντινή παράδοση. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο Ηγούμενος της Μονής πατέρας Ναθαναήλ. Στην προσφώνησή του ο πατέρας Βασίλειος Γοντικάκης, ανέφερε ότι ο ίδιος και άλλοι μοναχοί έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όμως διαπίστωσαν πως στο Άγιο Όρος συντελείται μια «επανάσταση εν ειρήνη».

Ο Αντώνης Σαμαράς προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας της Πορταϊτιόσας και ξεναγήθηκε στο μουσείο της Μονής, όπου φυλάσσονται ιστορικά και άλλα κειμήλια μεγάλης αξίας.

Από την πλευρά της η Ιερά Κοινότητα ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψη το ειδικό συνταγματικό καθεστώς του Αγίου Όρους. Επίσης έκανε μνεία και στη συμβολή του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκου, την οποία χαρακτηρίζει «ουσιαστική» για την ευόδωση της συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Ιερά Κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον πρωθυπουργό η Ιερά Κοινότητα έθεσε θέματα, όπως: Η συμμετοχή του Αγίου Όρους στο πρόγραμμα «Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης»-το νέα ΕΣΠΑ-η φυσιογνωμία του ΚεΔΑΚ, το πρόβλημα της Μονής Εσφιγμένου. Η ενίσχυση της Ασφάλειας και με άλλους αστυνομικούς και του τελωνείου της Δάφνης με επιπλέον προσωπικό. Η συνέχιση της λειτουργίας της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και η ψήφιση κανονιστικών διατάξεων για το Άγιον Όρος.

Τέλος, έκανε αναφορά και στην οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της, τις οποίες οι Αγιορείτες μοναχοί διαπιστώνουν και από την απόγνωση που βλέπουν στη συμπεριφορά προσκυνητών, οι οποίοι προσέρχονται στο Άγιον Όρος για να προσευχηθούν.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

2 × 5 =