ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο

| 22/03/2015
 

AΘΗΝΑ | Στο Βερολίνο μεταβαίνει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ύστερα από πρόσκλησή της. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού πραγματοποιείται σε ένα σαφώς βελτιωμένο κλίμα και υπό καλύτερες συνθήκες, μετά την επεταμερή συνεδρίαση κορυφής της Πέμπτης, στις Βρυξέλες.

«Πηγαίνω στο Βερολίνο για μια συνάντηση που δεν πιέζεται από τις διαπραγματεύσεις» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας σε δήλωσή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση στρέφεται πλέον στην παραγωγή έργου, αφού «διαπραγματευόμαστε μεν, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε».

«Συζητάμε αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τις μεταρρυθμίσεις προσπαθώντας όχι μόνο να επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα αλλά να κερδίσουμε και τα χαμένα χρόνια. Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να προωθήσουμε αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, είτε γιατί είχαν δεσμεύσεις με ισχυρά συμφέροντα, είτε γιατί δεν είχαν τη λαϊκή στήριξη. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τη χώρα και αυτό εξαρτάται μόνο από εμάς, από την κυβέρνηση».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο επιδίδονταν σε αγώνα δρόμου για την κατάρτιση της κοστολογημένης λίστας των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να λάβουν το «πράσινο φως» του Eurogroup.

Νωρίτερα, το Σάββατο ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία χαρακτήρισε χρήσιμη και εποικοδομητική ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης λέγοντας ότι υπήρξε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων. Σε ό,τι αφορά στις τελευταίες εξελίξεις ο Δ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού απέδωσε καρπούς και τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει από την ΑΘήνα για το Βερολίνο στις 11 π.μ. Στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα) θα του αποδοθούν τιμές από άγημα έξω από την Καγκελαρία και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και η κ. Μέρκελ θα έχουν μεταξύ τους συνάντηση. Στις 7μ.μ. (τοπική ώρα) θα γίνουν δηλώσεις και θα απαντήσουν σε λίγες ερωτήσεις και αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες τους από κάθε πλευρά.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός στις 17:00 (τοπική ώρα), από την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Στις 19:00 θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου από τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Στις 20:00 θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.

Μεταξύ άλλων, στην καγκελαρία οι ηγέτες Ελλάδας και Γερμανίας πρόκειται να συζητήσουν με στόχο την «αποκλιμάκωση» της επικοινωνιακής έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα μετά τις απανωτές επιθέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και την επανέναρξη των συζητήσεων για τις διμερείς σχέσεις.