ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες

| 12/02/2015
 

BΡΥΞΕΛΛΕΣ | Αρχισαν οι διαδοχικές επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε ήδη με τον βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Γάννη Βαρουφάκη και στη συνέχεια με τον βρετανό ομόλογό του Ντέηβιντ Κάμερον, ενώ θα έχει συνομιλίες και με την πρωθυπουργό της Λετονίας κα Λαϊμντότα Στραουτζούμα.

«Τώρα είναι η ώρα ν’ αλλάξει το μίγμα της πολιτικής και να προχωρήσουμε σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που μέχρι χθες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν την πολιτική βούληση να προωθήσουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη «πολύ εποικοδομητική» συνάντηση που είχε με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ σήμερα, στις Βρυξέλλες.

«Τώρα είναι ώρα να χτυπήσουμε με αποφασιστικότητα τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή, το πελατειακό κράτος και τις σχέσεις διαφθοράς με την οικονομική ολιγαρχία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Βέλγο ομόλογό του για την κατανόηση στις ελληνικές θέσεις λέγοντας: «Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει τις διαφορές και να βρίσκει λύσεις, συνδυάζοντας τις αρχές της Δημοκρατίας και της λαϊκής ετυμηγορίας και ταυτόχρονα, του σεβασμού στους νόμους και τους κανόνες».

Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως, οι συζητήσεις που ξεκίνησαν χθες μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης είναι σημαντικές για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης και το Βέλγιο. «Θα πρέπει να εργαστούμε με δημιουργικότητα για να υπάρξει προοπτική και σταθερότητα και ο καθένας θα πρέπει να καταβάλει τις προσπάθειες που του αναλογούν για συμφωνία που σέβεται τις ανησυχίες του καθένα» τόνισε.

Η κατάσταση είναι ευαίσθητη, δύσκολη και χρειάζεται αποφασιστικότητα και βούληση για να φτάσουμε σε λύση, κατέληξε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας της καθυστέρησης στη σύνοδο του Μινσκ για την Ουκρανία, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πέτρο Ποροσένκο.

Θα ακολουθήσει τέλος συνάντηση ανταλλαγής απόψεων των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Κορυφής με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και ούτε έχει υπάρξει ανάλογο αίτημα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα.