ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Επεσε η αυλαία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Μελβούρνης

 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Οσοι ζουν το οικονομικό δράμα της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα, με όλες τις γνωστές κοινωνικο-πολιτικές του επιπτώσεις, χωρίς αμφιβολία θα συγκλονιστούν από τη δυναμική και ψύχραιμη παρουσίαση της ιστορίας ενός ανερχόμενου τραπεζίτη στο οικονομικής φαντασίας θρίλερ Le Capital του Κώστα Γαβρά.

Η ταινία προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία, για πρώτη φορά στην Αυστραλία στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013, στις αίθουσες του Palace Como Cinema.

Ο διακεκριμένος ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης, παρουσιάζει μέσα από την ταινία του τα παιχνίδια και τις ραδιουργίες του κεφαλαίου και των υπηρετών του, είτε μεμονωμένων στελεχών τραπεζών είτε διεφθαρμένων κυβερνήσεων, που αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις των ενεργειών τους, ασχολούνται μόνο με το κέρδος.

Ο Μαρκ Τουρνέιγ είναι ένας τραπεζικός, ο οποίος με αφορμή τα προβλήματα υγείας του διευθυντή μιας ευρωπαϊκής τράπεζας βρίσκεται ξαφνικά στα ηνία της, δεσμευμένος εξαρχής να αυξήσει τα κέρδη της, με το αζημίωτο φυσικά, εξελισσόμενος σε υπηρέτη του κεφαλαίου. Στόχος του είναι να κερδίσει όσα περισσότερα χρήματα δύναται, χωρίς να βασανίζεται για τις κοινωνικές επιπτώσεις των αποφάσεών του. Πιστεύω του είναι ότι το χρήμα μπορεί να σου δώσει την αναγνώριση και το σεβασμό.

Οι μαζικές απολύσεις και τα ύποπτα παιχνίδια της οικονομικής ολιγαρχίας κυριαρχούν στο έργο. Η προσπάθειά του να αντισταθεί στις προσπάθειες κάποιων να τον ανατρέψουν, τον αναγκάζουν να ακολουθήσει τις ψυχρές εντολές του κεφαλαίου και να απολύσει 10.000 υπαλλήλους της τράπεζας, δικαιολογώντας την ενέργειά του ως μια προσπάθεια να σωθεί η τράπεζα και οι θέσεις 100.000 υπαλλήλων. Αυτό όμως δεν είναι ικανό για να πείσει το θεατή και ιδιαίτερα τον σύγχρονο Ελληνα και Ευρωπαίο, που ζει στην πραγματικότητα καθημερινά τις καταστροφικές πολιτικές αποφάσεις και μέτρα της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ταινία κινείται σε τραπεζικά καταστήματα και γραφεία, σε γιοτ του Μαϊάμι, σε τζετ, σε πολυτελείς βίλες και διαμερίσματα, σε χώρους επίδειξης μόδας, σε αεροδρόμια και σε οικογενειακές συνευρέσεις του πρωταγωνιστή.

Αν και ο Τουρνέιγ εμφανίζεται να αμφιταλαντεύεται για τις επόμενες κινήσεις του, παρουσιάζεται τελικά ως ένας ψύχραιμος και στυγνός υπηρέτης του κεφαλαίου. Δεν διστάζει να παίξει το παιχνίδι του, όπως λέει και ταυτόχρονα να σταθεί ως παρατηρητής όλων των εξελίξεων, των κινήσεων και των αντιδράσεων των μηχανισμών και των παραγόντων του αδίστακτου τραπεζικού συστήματος.

Η ταινία του μεγάλου Ελληνα σκηνοθέτη είναι επίκαιρη, δυναμική, με πολιτικό λόγο, σασπένς και χιούμορ. Το σενάριο είναι του Κώστα Γαβρά, του Ζαν Κλοντ Γκρούμπεργκ και Καρίμ Μπουκερσά. Πρωταγωνιστούν με επιτυχία οι Γκαντ Ελμαλέ, Γκαμπριέλ Μπερν και Νατάσα Ρενιέ. Η ταινία παρουσιάστηκε στα γαλλικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Η παρουσίαση της ταινίας για πρώτη φορά στην Αυστραλία στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, επισημαίνει επίσης και την επιτυχία του ίδιου φεστιβάλ, το οποίο φέτος γιόρτασε τα 20 χρόνια λειτουργίας του στη Μελβούρνη και μας έχει συνηθίσει να περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του ορισμένες από τις καλύτερες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

eleven + 1 =