ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Επιβατηγό πλοίο με 466 επιβάτες φλέγεται στην Αδριατική

| 28/12/2014
 

AΘΗΝΑ | Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης των 466 επιβατών του υπό ιταλική σημαία επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνιών.

Το Norman Atlantic εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα μεταφέροντας 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 268 Έλληνες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες η φωτιά ξεκίνησε από το γκαραζ και επεκτάθηκε. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι 150 επιβάτες έχουν καταφέρει να επιβιβαστούν σε λέμβους εκ των οποίων 43 βρίσκονται ασφαλείς στο παραπλεόν πλοίο “spirit of Pireaus”. Εγκλωβισμένα στο ανώτερο κατάστρωμα του πλοίου βρίσκονται περίπου 260 επιβάτες στην προσπάθειά τους να διασωθούν από την πυρκαγιά, που έχει ξεσπάσει από τις 4 τα ξημερώματα στο πλοίο.

Στην περιοχή έσπευσαν τρία ελικόπτερα AB-205, ένα ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ κατευθύνεται και η φρεγάτα Ναυαρίνο. Από ιταλικής πλευράς έχουν σταλεί στην περιοχή δύο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και ένα πλοίο.Δύο παραπλέοντα πλοία τα οποία έπλεαν πήραν άμεσα εντολή να προσεγγίσουν.

Πιθανόν να υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούνται στη θάλασσα καθώς και δύο εγκλωβισμένοι στην τσουλήθρα διαφυγής πάνω στο πλοίο, σύμφωνα με τον Θοδωρή Δρίτσα μετά την ενημέρωση που είχε από το Κέντρο Επιχειρήσεων και Συντονισμού του Λιμενικού Σώματος. “Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη επιχείρηση”, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι “ελπίδες υπάρχουν παρά το γεγονός ότι όλα είναι αντίξοα”. Παράληλα τόνισε την ανάγκη όλες οι δυνάμεις να συγκεντρωθούν στην επιχείρηση και στη διάσωση των επιβατών.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εξερχόμενος από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Aπό τις 4:00 σήμερα τα ξημερώματα, έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά στο Norman Atlantic. Στο πλοίο επιβαίνουν συνολικά 478 άτομα ( πλήρωμα και επιβάτες ) εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι οι οποίοι αγγίζουν τα 10 Bf, 55 μίλια ταχύτητα αέρος, ενώ υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολες οποιεσδήποτε επιχειρήσεις από αέρος. Στην περιοχή έχουν σπεύσει και ήδη συνδράμουν αρκετά εμπορικά πλοία. Ο πλοίαρχος του Norman Atlantic είναι Ιταλός και βέβαια το συντονισμό της έρευνας διάσωσης από τη στιγμή που κατέφθασε έχει αναλάβει το πλοίοCruise Europa το οποίο επίσης έχει Ιταλό κυβερνήτη.

Βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τις Ιταλικές αρχές, με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο έχει διαθέσει στην επιχείρηση ελικόπτερα και αεροπλάνα.

Aυτή τη στιγμή τα παραπλέοντα πλοία είναι το Spirit of Pireus , τοPlana, το Aby Jeannete, CruiseEuropa, το Evinos , το οποίο είναι δεξαμενόπλοιο και θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα σε περίπτωση που υπάρχει αεροδιακομιδή των επιβαινόντων, το Genmar Argus, το Stelios B, τοSerifos και προσεγγίζουν την περιοχή το πυροσβεστικό σκάφος Γκάτσος από την Κέρκυρα, ένα πλωτό της Ιταλικής Ακτοφυλακής και ένα πλοίο του Ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

Είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση διάσωσης, με πολλές δυσκολίες και επικοινωνίας και συνεννόησης. Ήδη , το ιταλικό Κέντρο διάσωσης της Ρώμης εφ΄όσον το πλοίο βρίσκεται, ήδη, στα Ιταλικά χωρικά ύδατα αναλαμβάνει τον πλήρη συντονισμό και με τη συνεργασία τη δική μας και βεβαίως έχουμε θέσει στη διάθεσή τους όλα αυτά τα μέσα που σας ανέφερα. Εργαζόμαστε για τη σωτηρία όλων των επιβαινόντων και βεβαίως προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας μα κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα και για το οποίο χρειάζεται η συνδρομή πολλαπλών δυνάμεων. Ευτυχώς τα παραπλέοντα πλοία είναι αρκετά, πράγμα που μας δίνει την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε στο σημείο αυτό να έχουμε αρκετές δυνάμεις για να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θέσουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ αυτόν που βρίσκονται τώρα.”