ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ηφαιστίωνα δείχνουν οι ανασκαφές στην Αμφίπολη

| 30/09/2015
 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Μνημείο, που είναι αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα, φίλο και στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φαίνεται πως ήταν ο Τύμβος Καστά, σύμφωνα με την Κατερίνα Περιστέρη, η οποία έκανε ανακοίνωση για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη.

Συγκεκριμένα, ανέφερε σε παρουσίαση που έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ότι οι ανασκαφείς βρήκαν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα. «Υπάρχουν τρεις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου. Οι επιγραφές γράφουν: “Παρέλαβον” και έχουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα» είπε παρουσιάζοντας μία από αυτές.

Η ανασκαφέας απέδωσε το μνημείο σε παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για το ταφικό Ηρώο του φίλου και στρατηγού του Ηφαιστίωνα.

Στον περίβολο του μνημείου βρέθηκαν τρεις επιγραφές “που αποτελούν συμβόλαια παραλαβής έργου, του ταφικού δηλαδή ηρώου”, όπως είπε η ανασκαφέας. Στις δύο εξ’ αυτών, οι οποίες είναι αρκετά φθαρμένες, όπως είπε, αναγράφεται η λέξη “Παρέλαβον” και δίπλα “ξεχωρίζει καλά το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα”.

Πρόκειται “για συμβόλαιο κατασκευής του έργου, για μια πλούσια εργολαβεία”, που έγινε στην εποχή του Αντίγονου, μονόγραμμα του οποίου επίσης εντοπίστηκε στο μνημείο.

Σύμφωνα με την κ. Περιστέρη το μνημείο κατασκευάστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ αιώνα, από τον Δεινοκράτη, αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.