ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη συμφωνία με Eurogroup

| 25/02/2015
 

ΑΘΗΝΑ | Η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη συμφωνία με το Eurogroup, σε ενδεικτική ψηφοφορία που έγινε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, και ύστερα από αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στις 10 το βράδυ και είχε ξεκινήσει στις 10.45 το πρωί, με αντικείμενο τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της Ελλάδας. 

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, μια πρώτη αποτίμηση όσων κατάφερε η νέα κυβέρνησης στον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της χώρας, τονίζοντας πως τώρα όλοι θα κριθούν από την ικανότητα διακυβέρνησης της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την αναφορά του από τις πρώτες συναντήσεις σε διεθνές επίπεδο και τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες και το αντικεμενικά αντίξοο κλίμα που συνάντησαν τα μέλη της κυβέρνησης κατά τις πρώτες επαφές τους, αλλά και τις συμμαχίες που κατάφερε να οικοδομήσει, καταφέρνοντας τελικά να ισχυροποιήσει τις διαπραγματευτικές θέσεις της χώρας στις συνεδριάσεις του Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου, του πρώτου μήνα της νέας κυβέρνησης, μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

α) Διαχωρίστηκε πλέον η δανειακή σύμβαση από το Μνημόνιο

β) Κατορθώθηκε η απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας

γ) Η ενδιάμεση συμφωνία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό.

δ)Αποτράπηκε το σχέδιο οικονομικής/χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, που κάποιοι ήθελαν ώστε να οδηγηθούμε σε μια “κυβερνητική παρένθεση”.

ε) Δόθηκε ένα τέλος στην αξίωση για εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα, και επιτεύχθηκε η διατήρηση της ομαλότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup.