ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Η ομογενής που αποκάλυψε την απάτη της Volkswagen

| 23/09/2015
 

NEA YOΡKH | H ομογενής Αννα Στεφανοπούλου, καθηγήτρια μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan, είναι αυτή που συγκλόνισε την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, αποκαλύπτοντας  το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών με τις μετρήσεις ρύπων στα αυτοκίνητα Volkswagen (VW).

Πρόκειται για μια απάτη δισεκατομμυρίων δολαρίων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε βάρος εκατομμυρίων καταναλωτών αλλά και του αμερικανικού δημοσίου.

Η Στεφανοπούλου συνέβαλε στην αποκάλυψη του σκανδάλου, παρατηρώντας την δυσκολία να συνδυαστεί η απόδοση των κινητήρων με τόσο χαμηλούς ρύπους. «Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να έχουμε ένα ολόκληρο χημικό εργοστάσιο στην εξάτμιση», είπε. Δηλαδή τα αποτελέσματα που έβλεπε δεν ταίριαζαν με την ιπποδύναμη, εκεί κατανόησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τις μετρήσεις.

Το σύστημα των Γερμανων εστίαζε στο τιμόνι. Αν αυτό ήταν εντελώς ακίνητο, όπως σε μία μέτρηση καυσαερίων, έμπαινε σε διαμόρφωση «χαμηλών εκπομπών». Αν βρίσκονταν σε κίνηση, όπως στην κανονική χρήση, ο κινητήρας δούλευε κανονικά.

Οι πρώτες ενδείξεις φάνηκαν το 2014 όταν το πανεπιστήμιο της West Virginia εξέτασε δύο diesel VW και ένα BMW με το BMW να είναι το μόνο που πέρασε τη δοκιμή εκπομπών

«Οταν ήρθε η ανάλυση αντιλήφθηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά,” λέει. “Ηταν αντίθετα στους νόμους της φυσικής με την υπάρχουσα τεχνολογία οι συγκεκριμένοι κινητήρες να έδιναν τόση ισχύ με τόσο χαμηλή εκπομπή ρύπων. Αρα έπρεπε να αναζητήσουμε αλλού την αιτία της εμφάνισης των χαμηλών τιμών. Και αυτό κάναμε. Βάλαμε ένα πρόγραμμα που «σκανάρισε» όλα τα υπάρχοντα προγράμματα του αυτοκινήτου και τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Ενα πρόγραμμα ενεργοποιείτο μόνο όταν γινόταν η μέτρηση των τιμών των ρύπων. Και δεν έπρεπε να υπάρχει στο αυτοκίνητο. Ενημερώσαμε τις αρχές για τα υπόλοιπα.»

Η αποκάλυψη της απάτης έγινε τη Δευτέρα και αφορά 500.000 γερμανικά οχήματα στις ΗΠΑ, αλλά και 11.000.000 άλλα παγκοσμίως. Η αποκάλυψη έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο, οι μετοχές της VW  καταρρέουν, ενώ την Τετάρτη υποχρεώθηκε σε παραίτηση και ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας.

Οι επιπτώσεις την οικονομία της Γερμανίας προβλέπονται να είναι τεράστιες, καθώς μόνο τα πρόστιμα στην εταιρεία υπολογίζονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.