ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Θρίλερ με τις εκλογές στην Αυστραλία

 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Σε θρίλερ εξελίσσεται το αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών στην Αυστραλία, καθώς δεν πρόκειται να γίνει γνωστό σήμερα. Παρόλα αυτά προβλέπεται ότι ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών θα σχηματίσει κυβέρνηση με ισχνή πλειοψηφία.

Αντίθετα το Εργατικό Κόμμα μετά από μια περίοδο εσωκομματικής κρίσης κέρδισε επί πλέον έδρες, αλλά όχι αρκετές για να μπορεί σχηματίσει κυβέρνηση.

Από την καταμέτρηση του 74.5% των ψήφων φέρεται να έχει σημειωθεί στροφή 3,6% σε εθνικό επίπεδο κατά του Συνασπισμού που παίρνει 73 έδρες, ενώ το Εργατικό 66 έδρες, ενώ αβέβαιο είναι το αποτέλεσμα σε έξη έδρες. Για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Συνασπισμός χρειάζεται 76 έδρες.

Αν ο Συνασπισμός πάρει λιγότερες από 76 έδρες, θα πρέπει να διαπραγματευτεί με ανεξάρτητους και με τα μικρά κόμματα για να παραμείνει στην εξουσία.

Από τους ομογενείς υποψήφιους έχουν εκλεγεί ο Αρθουρ Συνοδινός, ο Νίκος Ξενοφών, η Μαρία Βαμβακινού, η Τζούλια Λουλατζή-Μπανκς, ενώ ενδέχεται να εκλεγεί και ο Ευστάθιος Γεωργανάς.

“Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση πλειοψίας αν και η διαφορά είναι μικρή. Το τελικό αποτέλεσμα για τις έδρες θα πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες ακόμα,” τόνισε ο Μάλκολμ Τέρνμπολ.

shorten1

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Μπιλ Σόρτεν τόνισε ότι “Δεν θα ξέρουμε το αποτέλεσμα απόψε ίσως ούτε και για τις επόμενες ημέρες. Ενα είναι βέβαιο, το Εργατικό Κόμμα επιστρέφει ενωμένο. Και όλοι εσείς και οι χιλιάδες και χιλιάδες υποστηρικτές και μέλη μας θα πρέπει να είσαστε περήφανοι για ότι επιτύχαμε τα τελευταία τρία χρόνια.”

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης Μάλκολμ Τέρνμπολ δήλωσε ότι απορρίφθηκε από το εκλογικό σώμα.