ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ιδού πως λειτουργεί η διαπλοκή ενημέρωσης

| 16/05/2014
 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Μια απίστευτη ιστορία “δανειζόμαστε” από την προσωπική σελίδα του δημοσιογράφου Αλέκου Μάρκελλου από το Facebook, στην οποία αποκαλύπτει ότι αποφάσισε να κρατήσει ρεπορτάζ για την πρόσφατη επίσκεψη στην Αυστραλία της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη και να μην το στείλει στην υπουργό, της οποίας οι σύμβουλοι θα το κοψοράβανε για να μεταδοθεί στη ΝΕΡΙΤ, δηλώνοντας πως αρνείται να μεταδοθεί στο νέο αυτό ραδιοτηλεοπτικό μόρφωμα.

Και να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί με αυτή του Α. Μάρκελλου ζητώντας από τους δημοσιογράφους και την ΕΣΗΕΑ, στήριξη για τη στάση του. Επιπλέον περιμένουμε από την ΕΣΗΕΑ να απαιτήσει το όνομα του τηλεοπτικού καναλιού που ανέλαβε να κλείσει “συνεργάτη” δημοσιογράφο για λογαριασμό της υπουργού στην Αυστραλία, πληρώνοντας έστω κι αυτά τα ελάχιστα χρήματα για την αμοιβή του. Δεν είναι δουλειά του δημοσιογράφου να πει ποιο κανάλι είναι, αλλά της Ένωσης Συντακτών.

Η περίπτωση αποδεικνύει πως τα “μέσα” εκτός όλων των άλλων, δέχονται να είναι και “πλυντήρια” των πολιτικών τους φίλων.

Να τι αναφέρει ο Αλέκος Μάρκελλος στην προσωπική του σελίδα στο Facebook:

“Ανάμεσα στον Επαγγελματισμό και τις Αρχές, όσο και να με πονά, ΔΕΝ έχω επιλογή.

Σας παρακαλώ να διαβάσετε και να σχολιάσετε ελεύθερα:

-Ανέλαβα να καλύψω την παρουσία στην Αυστραλία της Υπουργού Τουρισμού της Ελλάδας Όλγας Κεφαλογιάννη, με αφορμή την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για αμοιβαία παροχή βίζας με δικαίωμα εργασίας σε νέους 18-30 ετών ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά από σχετικό αίτημα ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού από την Ελλάδα.

Το έκανα όπως μπορούσα καλύτερα.

Είχα συνεχώς κατά νου δύο στοιχεία:
1) Την επαγγελματική υποχρέωση που ανέλαβα, και,
2) Το γεγονός πως η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενδιαφέρει αρκετούς νέους ανθρώπους στην Ελλάδα, οι οποίοι ζουν σε συνθήκες τραγικής ανεργίας.

Δεν υπήρχε θέμα οικονομικού κέρδους, η συμφωνία ήταν για λίγα χρήματα, ίσα-ίσα τα έξοδα. Κυριολεκτώ. Το δεύτερο στοιχείο ήταν το πρώτο σε σημασία για εμένα.

Στην πορεία διαπίστωσα πως το ΜΜΕ επέμενε να παραδώσω το υλικό σε συνεργάτη της Υπουργού. Τους πρότεινα να τους το στείλω Αθήνα με κούριερ, θα έφτανε νωρίτερα ή να το “ανεβάσω” στο διαδίκτυο, οπότε θα το παραλάμβαναν άμεσα.

Επέμεναν: “Να το παραδώσεις στον συνεργάτη της Υπουργού, ή να το στείλεις σε αυτόν στην Αθήνα”…

Έχοντας πληροφορηθεί εδώ την απαίτηση της Υπουργού για πλήρη κάλυψη και την ενόχληση της που δεν υπήρχε τηλεοπτικό συνεργείο από Ελλάδα σε μια εκδήλωση, σε συνδυασμό με την επιμονή να παραδοθεί εκεί το υλικό, άρχισαν να μου μπαίνουν “ψύλλοι στ’ αυτιά”, μέχρι που βεβαιώθηκα:
-Το υλικό ΔΕΝ ενδιέφερε κυρίως το συγκεκριμένο ΜΜΕ.

Επρόκειτο, μέσω του συνεργάτη της Υπουργού να δωθεί για μετάδοση στην αποκαλούμενη ΝΕΡΙΤ. (ίσως και σε άλλα κανάλια, αλλά αυτό δεν με αφορά…).
Είμαι απολυμένος της ΕΡΤ.

Το να μεταδοθεί τηλεοπτικό υλικό εκεί, με έμμεση χρησιμοποίηση μου και εν αγνοία μου, με ξεπερνά.

Αυτή τη στιγμή κατέχω αυτό το υλικό, εκ μέρους του Μέσου που με εμπιστεύθηκε και είναι στη διάθεση του.

Δεν θα το παραδώσω αν δεν υπάρξει δέσμευση πως ΔΕΝ θα μεταδοθεί στη ΝΕΡΙΤ.

Δεν εκβιάζω, ζητώ συγγνώμη από την Υπουργό και από το Μέσο, αλλά αν οι συνάδελφοί της δεν είχαν κλείσει πραξικοπιματικά την ΕΡΤ, η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα είχε το υλικό.

Απέναντι στους νεκρούς, στους συκοφαντημένους, στους ταλαιπωρημένους συνάδελφους μου, απαιτώ τη δέσμευση πως δεν θα δωθεί στο μόρφωμα, υλικό για το οποίο συνέπραξα.

Παρακαλώ για τη στήριξη της ΕΣΗΕΑ και τη δική σας…”