ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ικανοποίηση στην Αθήνα από την επίσκεψη Ομπάμα

| 16/11/2016
 

ΑΘΗΝΑ | «Έχουμε χρέος να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς αποκλεισμούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Twitter, με αφορμή την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από την Ελλάδα. «Αποχαιρετούμε τον πρόεδρο Ομπάμα που εργάστηκε με σθένος για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα όλων ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας ή φύλου» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα συμπλήρωσε ότι «Έχουμε χρέος να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς αποκλεισμούς, προκειμένου να οικοδομήσουμε κοινωνίες που προσφέρουν ελπίδα και προοπτική για όλους απέναντι στο ανερχόμενο ρεύμα σκεπτικισμού και περιχαράκωσης που απειλεί τη δημοκρατία».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης ιστορική και πολύ σημαντική την ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της κυβέρνησης, σε συνομιλία που είχαν στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός αποχαιρέτισε τον κ. Ομπάμα, που αναχωρούσε για το Βερολίνο.

Ο κ. Τσίπρας τον ευχαρίστησε για την παρέμβαση του προκειμένου η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση και να υπάρξει σύντομα ρύθμιση του χρέους.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου για τη ρύθμιση του χρέους και οι δηλώσεις του ότι «η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης» απευθύνεται και στο Βερολίνο.

Επιπλέον, στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη βοήθεια προς τη χώρα μας με τον Μπαράκ Ομπάμα να εκτιμά ότι όλα θα πάνε καλά, η Ελλάδα γρήγορα θα ξεπεράσει την κρίση, ενώ τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα κρατήσουν προσωπική επαφή, όπως επαφή θα κρατήσουν και τα επιτελεία τους.

Από τις πληροφορίες που μεταφέρουν οι ίδιες πηγές προκύπτει το φιλικό και πολύ θετικό κλίμα που αποτυπώθηκε ανάμεσα στους δύο ηγέτες, τόσο στις δημόσιες δηλώσεις τους όσο και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, κατά τη διήμερη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα. Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν φιλικός προς τον πρωθυπουργό (τέσσερις φορές τον αποκάλεσε στις επίσημες δηλώσεις του «Αλέξη»), ενώ και στο δείπνο που παρέθεσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, οι δύο άνδρες βρήκαν την ευκαιρία να αναφερθούν και σε πολύ προσωπικά ζητήματα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αποκάλυψε ότι θα παραμείνει για άλλα δύο χρόνια ως πολίτης στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να μην αλλάξει σχολείο η μικρότερη κόρη του, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η θητεία του Προέδρου των ΗΠΑ ήταν αρκετά δύσκολη. “Δεν είμαι μόνο Πρόεδρος των ΗΠΑ”, φέρεται να είπε σε μια αποστροφή του λόγου ο Μπαράκ Ομπάμα, εννοώντας ότι έχει στο κεφάλι του αρκετά προβλήματα που δεν αφορούν, κατ’ ανάγκη, τους πολίτες των ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι αναφορές στην οικογένειά του ήταν συχνές και δεν παρέλειπε να τονίσει την σημασία που διαδραμάτισε η σύζυγος του Μισέλ στα δύσκολα αυτά 8 χρόνια της προεδρίας των ΗΠΑ. Ακόμη, ο Μπαράκ Ομπάμα έδειξε γνώστης του βιογραφικού του Αλέξη Τσίπρα και τον ρώτησε πώς και ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια με την πολιτική και πόσο άλλαξε η ζωή του από τη μέρα που έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε και για την οικογένειά του και τους δύο του γιούς.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκφράσει τον θαυμασμό του για την Ελλάδα και αποδέχτηκε την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού να επισκεφτεί τη χώρα μας μαζί με την οικογένεια του, το ερχόμενο καλοκαίρι. Μάλιστα ακολούθησε διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών για το ποια μέρη της Ελλάδας θα πρέπει να επισκεφθεί ο Μπαράκ Ομπάμα, για τα οποία κανείς από τους δύο ηγέτες δεν αποκάλυψε.

Ομιλία Ομπάμα
Mε πολλαπλά μηνύματα προς όλο τον κόσμο η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την οποία έπεσε η αυλαία της επίσκεψης στην Αθήνα του απερχόμενου αμερικανού προέδρου. Τάχθηκε εκ νέου υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τονίζοντας ότι είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της χώρας. Θα συνεχίσω, σημείωσε, να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Για το προσφυγικό, εξήρε τη γενναιοδωρία των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της, αλλά η απάντηση πρέπει να είναι συλλογική, από την Ευρώπη και τον κόσμο.

Αναφερόμενος στην παγκοσμιοποίηση, ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι στόχος είναι να φθάσουν σε όλους τους ανθρώπους τα πλεονεκτήματα μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, τονίζοντας ότι η κοινωνική ανισότητα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες σημερινές προκλήσεις. Απέδωσε φαινόμενα όπως το Brexit στην αναζήτηση προστασίας από τα αρνητικά της παγκοσμιοποίησης, μέσα στα εθνικά σύνορα, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Υποσχέθηκε παράλληλα ότι η κυβέρνηση του θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για ομαλή μετάβαση της προεδρίας στους Ρεπουμπλικάνους.

Είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα δει καλύτερες μέρες, στην ιστορία σας πολεμήσατε πάντα κατά των πιθανοτήτων, σημείωσε στο τέλος της ομιλίας του ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφωνώντας «Ζήτω η Ελλάς».