ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ιουστίνη Φραγκούλη: Η συγγραφέας της Ελληνικής Διασποράς

| 14/02/2012
 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | H γνωστή συγγραφέας και δημοσιογράφος Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, που ζει στον Καναδά, επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Μελβούρνη για να παρουσιάσει το τελευταίο της έργο «Έρωτας στην ομίχλη» (Εκδόσεις «Ψυχογιός»), ένα μυθιστόρημα που εδράζει την ιστορία του στο Μικροδένδρι, ορεινό χωριό του νομού Πέλλης, στα τέλη της δεκαετίας του 70.

Η παρουσίαση του βιβλίου και του συνολικού έργου της συγγραφέως θα γίνει από την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Ελένη Λιανίδου και τον ακαδημαϊκό Δρ Αθανάσιο Σπηλιά, την Κυριακή 4 Μαρτίου 2012, στις 6μμ, στο οίκημα της Κοινότητας, σε μια εκδήλωση που διοργανώνει η Κοινότητά μας σε συνεργασία με τον Ελληνο-Αυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο και το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Μελβούρνης.

«Ο ‘Ερωτας στην ομίχλη’ είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ,» λέει η κ. Φραγκούλη. «Πρόκειται για την ιστορία μιας πρωτοδιόριστης δασκάλας, της Αμαλίας Αναγνώστου, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με την ιδιοσυστασία των ανθρώπων των μικρών τόπων. Ο έρωτάς της με τον ευπατρίδη του χωριού Αρίστο Αγριππίδη την κάνει να γνωρίσει την ψυχική ιδιαιτερότητα των ευλογημένων αλύτρωτων!»

Όλα τα μυθιστορήματα της κ. Φραγκούλη βασίζονται σε αληθινές ιστορίες, γεγονός το οποίο οφείλεται και στη δημοσιογραφική της ιδιότητα. «Με συγκινούν οι άνθρωποι και οι περιπέτειες που τους έχει επιφυλάξει η ζωή,» τονίζει και προσθέτει: «Πιστεύω πως η ζωή γράφει τα πιό ευφάνταστα σενάρια, τα οποία αναλαμβάνω να μεταπλάσσω σε μυθιστορήματα. Την ίδια ώρα έχω συνειδητοποιήσει ότι ως δημοσιογράφος μόνο από αληθινά γεγονότα μπορώ να κρατηθώ για να δημιουργήσω τα μεγάλα έργα.»

Μέσα από τον “Ερωτα στην ομίχλη”, που είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ στην ουσία του, η συγγραφέας προσπαθεί να παρουσιάσει την ατμόσφαιρα της ελληνικής επαρχίας του 70, που ήταν κλειστή και κρατούσε ένοχα μυστικά. «Είναι τρομερό να διαπιστώνεις ότι η διπλανή πόρτα είναι ερμητικά σφραγισμένη,» λέει.

«Ότι οι χωρικοί περιχαράσσονταν στα δικά τους προβλήματα αγνοώντας τα προβλήματα του πλησίον. Μέσα από τον έρωτα της νεαρής δασκάλας, προβάλλει η ψυχική ιδιαιτερότητα των εκλεκτών αλύτρωτων, η οποία απενεχοποιείται σε όλη τη διαδρομή της ιστορίας αλλά και στο τέλος της.»

Πραγματικές ιστορίες
«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω τα παιδιά μου,» λέει μιλώντας για τα βιβλία της και εξηγεί: «Όλα τα βιβλία μου έχουν ένα λόγο ύπαρξης, καθώς βασίζονται σε πραγματικές ιστορίες. Το «Πετάει, πετάει το σύννεφο» είναι η ιστορία της δικής μου οικογένειας, τα «Ψηλά τακούνια για πάντα» είναι η ιστορία των συμμαθητριών μου από τη Λευκάδα, το «Για την Αγάπη των Αλλων» είναι η επική ιστορία της μητέρας του γνωστού Ελληνομαερικανού μεγιστάνα Τζόν Κατσιματίδη.»

Η κ. Φραγκούλη εξηγεί πως ανέκαθεν επιθυμούσε να γνωρίσει την Αυστραλία, καθώς ζει εδώ ο αδελφός του πατέρα της Λεωνίδας Φραγκούλης με την οικογένειά του. «Στο παιδικό μυαλό μου φάνταζε μια μεγάλη ήπειρος γεμάτη ερήμους και καγκουρώ, που πάνω της είχε αγαπημένα μέλη της οικογένειας,» λέει.

«Παράλληλα έχω εντυπωσιασθεί με τα θαύματα της Ελληνικής Διασποράς στη Μελβούρνη και το Σίδνευ. Θέλω να γνωρίσω αυτόν τον παλλόμενο Ελληνισμό στους αντίποδες της γης. Θέλω να επισκεφθώ τον… Κάτω Κόσμο! Και νιώθω εξαιρετικά συγκινημένη που μου δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσω το έργο μου στην ελληνική ομογένεια της Μελβούρνης τόσο στην εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας στις 4 Μαρτίου όσο και σε πολυπολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνεται στο Federation Square της Μελβούρνης, στις 11 Μαρτίου.»

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

five + 16 =