ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Κινήσεις πανικού στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου

| 23/12/2013
 

ΑΘΗΝΑ | Η ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών με την οποία “πέρασε” από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, αλλά και οι σοβαρές εσωκομματικές αντιδράσεις τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στη ΝΔ, δημιουργούν ισχυρούς εσωτερικούς και εξωτερικούς τριγμούς στα δύο κόμματα, καθιστώντας προβληματική την συγκυβέρνηση. Την κατάσταση αυτή έρχονται να επιδεινώσουν και τα αποτελέσματα όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν συνεχή πτώση της υποστήριξης προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και αντίστοιχη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα σημεία.

Η αμηχανία που επικρατεί στη συγκυβέρνηση επιβεβαιώνεται επίσης και από τις κινήσεις και δηλώσεις πανικού στελεχών των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων που διαβεβαιώνουν αφενός για εξάντληση της θητείας της κυβέρνησης και αφετέρου προβαίνουν σε πρωτοφανούς είδους επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι τελευταίες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή (άγνωστο γιατί κρύβεται πίσω από την ανωνυμία) δήλωνε τη Δευτέρα ότι “κάθε φορά έρχονται σενάρια για να αντικατασταθούν από κάποια άλλα και πάει λέγοντας. Εκλογές θα έχουμε το 2016”. Ενάμιση μήνα μετά τη διαγραφή της πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρας Τζάκρη που άφησε την κοινοβουλευτική ομάδα της συγκυβέρνησης με 154 βουλευτές, μία ακόμη απώλεια κλονίζει το Μαξίμου, με τη διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα. Χαρακτηριστική η δήλωση του Βενιζέλου ότι η αποδοχή της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, επτά στελέχη, οι Αξαρλής Γιάννης, Γιακαλής Παναγιώτης, Λάζαρη Ντίνα, Μαμέλης Κώστας, Πούλιος Κώστας, Παπαγεωργίου Θανάσης και Τσιόκας Χάρης, αμφισβήτησαν ευθέως την ηγεσία, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ διολίσθησε σταδιακά σε ιδεολογικό επίπεδο και εφαρμόζει χαλαρές πολιτικές διαδικασίες, ενώ σημειώνουν ότι υπάρχουν και προβλήματα εσωκομματικής δημοκρατίας.

Τόνισαν, επίσης, ότι η πλειονότητα των στελεχών, των μελών και των φίλων του Κινήματος «επέδειξε τη μέγιστη ανοχή» στη νέα ηγεσία του Κινήματος, στην οποία δεν αναγνωρίζεται ότι μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση που προέρχεται από την τρόϊκα και είναι η απόλυτη εφαρμογή, του νεοφιλελεύθερου μοντέλου,στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διατηρεί, αλλά και να ισχυροποιεί το ρεύμα του στην κοινωνία. ΠΟλιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι θα πρέπει περισσότερο να πλησιάσει την κοινωνία και να μην επαναπαύεται στα αισόδοξα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ “θα κερδίσει τις εκλογές και θα μπορέσει να εφαρμόσει ένα συνολικό ανορθωτικό σχέδιο”, δήλωσε σε συνέντευξη πστη Real News ο Γ. Δραγασάκης.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης προειδοποιεί ότι “οι επιθέσεις θα κλιμακωθούν και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ γενικά, γιατί από τη στιγμή που απέτυχε παταγωδώς η ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, τώρα επιστρατεύονται άλλα σενάρια, όπως π.χ στραφείτε στην αποχή, αφού όλοι είναι ίδιοι, ή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα λέει μέσα και άλλα έξω ή δηλώνει αριστερό κόμμα αλλά ετοιμάζει το μεγάλο συμβιβασμό του με το σύστημα κ.ο.κ”.

“Σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει πάρει κεφάλι, όχι μόνο στην πρόθεση ψήφου αλλά και στην παράσταση νίκης. Ωριμάζει η ιδέα ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες η επόμενη κυβέρνηση να είναι με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, θα πρέπει να περιμένουμε κλιμάκωση των επιθέσεων με βρώμικα μέσα και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ και από τα φιλικά τους ΜΜΕ. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να αντιδρούμε με χιούμορ, δηκτικότητα και μαχητικότητα αλλά κυρίως, προβάλλοντας το δικό μας πρόγραμμα και ενισχύοντας την πειστικότητα και την ενότητά μας.”

Παράλληλα, σχολιάζοντας και τις πρόσφατες υβριστικές δηλώσεις του κ.Βενιζέλου κατά του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά: “Πέρα από το έλλειμμα ψυχραιμίας και ήθους που δείχνει το υβριστικό αμόκ του κ. Βενιζέλου εναντίον όλων όσων ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή πάνω από ενάμιση εκατομμύριο πολιτών, η συμπεριφορά του φανερώνει και ένα πλεόνασμα πανικού. Αυτό ωστόσο είναι κατανοητό, γιατί ο κ.Βενιζέλος παρέλαβε ένα ΠΑΣΟΚ του 20% περίπου, που μετά πήγε στο 12% και τώρα οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν γύρω στο 5%. Μόνο που δεν του φταίει γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ. Φταίει ότι έχει μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε συνιστώσα της υπερ-δεξιάς ΝΔ και ο κόσμος που νιώθει προδομένος από την πορεία του είναι ο πρώτος που μας τραβάει από το μανίκι για να μη γίνουμε ΠΑΣΟΚ.”

Πρόσθεσε δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει την καταστροφή του ΠΑΣΟΚ όπως υπονοεί ο κ. Βενιζέλος: “Ακόμη και μέσα στην Κ.Ε του συρρικνωμένου ΠΑΣΟΚ, αρκετοί του λένε ότι πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό και του ασκούν κριτική, ενώ ακούγονται και σενάρια για τη διαδοχή του. Κι όλα αυτά βεβαίως, ο κ. Βενιζέλος τα αντιμετωπίζει υβρίζοντας και επιτιθέμενος στο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν το άκουσα, η πρώτη μου αντίδραση ήταν «κοίτα ποιος μιλάει», ενώ τα σχόλια των πολιτών από χθες είναι «όταν σας αποκαλεί τσογλάνια ο Βενιζέλος, να το εισπράττετε περισσότερο ως έπαινο». Εμείς πάντως δεν έχουμε καμία προσωπική βεντέτα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ούτε είναι στόχος μας η εξαφάνιση του κόμματός του.”

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

one + 20 =