ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Μάχη στις Βρυξέλλες για συμφωνία

| 07/07/2015
 

BΡΥΞΕΛΛΕΣ | Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθειά της για να βρεθεί μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη συμφωνία με ισχυρό όπλο την λαϊκή ετυμηγορία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Βασική κατεύθυνση είναι μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη με επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, ισχυρό επενδυτικό πακέτο, έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια έχοντας ως όπλο της την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα για μια βιώσιμη λύση που θα δίνει προοπτική για μια οριστική έξοδο από την κρίση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η ελληνική πλευρά κατέθεσε σήμερα στο Eurogroup και στην Σύνοδο τις ελληνικές προτάσεις, έτσι όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική μετά και από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για μια συμφωνία βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη» τόνισε.

Βασική κατεύθυνση μια συμφωνία με αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις που θα έχει κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη, θα περιλαμβάνει δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και ισχυρό επενδυτικό πακέτο για την καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωσης του χρέους, ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των υπόλοιπων ηγετών υπογράμμισε πως «όλοι κατανοούν ότι δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα αν λύσουμε, αλλά ένα ευρωπαϊκό».

Η Σύνοδος Κορυφής

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης ακολούθησε την τετραμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup και θα συνεχιστεί με τηλεδιάσκεψη αύριο το πρωί όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

“Δεν έχουμε τη βάση για να ξεκινήσουμε νέες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)”, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στο κτίριο της Κομισιόν

Πρόσθεσε πως το πρόγραμμα της Ελλάδας έχει ολοκληρωθεί και ταυτόχρονα υπήρξε σαφές «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα.

«Χωρίς αλληλεγγύη δεν θα υπάρξει δυνατότητα να βοηθήσουμε, αλλά και χωρίς ανακατατάξεις» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ. «Μας έχουν απομείνει ελάχιστες ημέρες και θα ακούσουμε προσεκτικά τι θα μας πει ο Έλληνας πρωθυπουργός» κατέληξε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να υποβάλει σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

To Eurogroup
Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup και θα συνεχιστεί με τηλεδιάσκεψη αύριο το πρωί όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.   «Αύριο το πρωί θα έχουμε τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουμε τη νέα επιστολή που θα μας στείλει η ελληνική πλευρά με τις προτάσεις της, ίσως και σήμερα» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση. Ολοι ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει νέο αίτημα για παροχή οικονομικής βοήθειας από τον ESM αύριο, Τετάρτη, αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν του σημερινού Eurogroup.

Κατόπιν του αιτήματος, εξηγεί η ανακοίνωση, οι θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) θα αξιολογήσουν και θα αναλύσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Έπειτα, το Eurogroup θα λάβει την απόφαση σχετικά με την έναρξη της επίσημης διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η παροχή βοήθειας στα κράτη – μέλη συντελείται κάτω από αυστηρές συνθήκες.

Επιπλέον το Eurogroup καλωσόρισε το νέο υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος εξέθεσε την ελληνική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εξερχόμενος της συνεδρίασης του Eurogroup.

Οι προτάσεις
Kυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν με αιχμηρό τρόπο τα όσα αναφέρονται στα ΜΜΕ ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει προτάσεις. «”Δεν έχουμε προτάσεις. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα», σχολιάζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν «δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;».

«Σε συνέχεια του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πιστεύω πως πρέπει να συναντηθούμε επειγόντως στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να συζητήσουμε την κατάσταση και τις πιθανές λύσεις», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη που παραχώρησαν από κοινού από το Παρίσι, άφησαν ανοιχτή την πόρτα της διαπραγμάτευσης, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει γρήγορα «σοβαρές» και «συγκεκριμένες» προτάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Επικοινωνία Τσίπρα-Ομπάμα
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάρακ Ομπάμα είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εκφράζει την επιθυμία για ευτυχή κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέθεσε στον Μπάρακ Ομπάμα την κατάσταση, καθώς και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς να αναφερθεί στην πρόταση που πρόκειται να συζητήσει η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την έντονη επιθυμία των ΗΠΑ να υπάρξει ευτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων.