ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Μέρκελ: Θα γίνουν τα πάντα για να βρεθεί λύση

| 23/04/2015
 

ΑΘΗΝΑ | Σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Άνγκελα Μέρκελ που διήρκεσε μία περίπου ώρα. Στη συζήτησή τους καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο μέχρι σήμερα.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.

Όταν ρωτήθηκε Ανγκελα Μέρκελ πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα πριν επιτευχθεί μια συμφωνία με την ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η καγκελάριος απάντησε: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό».

Στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις του Brussels Group, καθώς υπάρχει σύγκλιση σε ορισμένα θέματα, όπως το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον και το επόμενο έτος της τάξης του 1,2-1,5%, καθώς και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Επίσης φαίνεται πως οι δύο πλευρές (στο Brussels Group) έχουν συμφωνήσει -μετά από εισήγηση της κυβέρνησης- να γίνει ανεξάρτητη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και να υπάρξουν αλλαγές στην ΕΛΣΤΑΤ.

Μάλιστα η ελληνική πλευρά θα κάνει προσπάθεια για ορισμό συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου εκεί να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα.