ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Μήνυμα ΣΥΡΙΖΑ για τον Γκοφ Ουίτλαμ

| 04/11/2014
 

AΘΗΝΑ | Τα συλλυπητήριά του προς τό λαό της Αυστραλίας και το Εργατικό Κόμμα Αυστραλίας για το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Γκοφ Ουίτλαμ, εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμά του προς τον αρχηγό της Ομοσπονδιακής Αντιπολίτευσης, Μπιλ Σόρτεν, την Αναπληρωτή αρχηγό του κόμματος και σκιώδη υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου, Τάνια Πλίμπερσεκ και την πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας, Τζένι Μακάλιστερ.

Στο μήνυμα που υπογράφει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα Κώστας Ησυχος, τονίζεται:

“Εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα, Προέδρου του ελληνικού πολιτικού κόμματος Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μας στο λαό της Αυστραλίας και στο Εργατικό Κόμμα Αυστραλίας για το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού κ. Γκοφ Ουίτλαμ.

Ο κ. Γκοφ Ουίτλαμ ηγήθηκε μιας αυστραλιανής κυβέρνησης για σχεδόν τρία χρόνια κατά τη διάρκεια της περιόδου 1972-75, θεσπίζοντας πολλές πρωτοποριακές αλλαγές. Κατά τη διάρκεια μιας περίοδου μεγάλων αναταραχών σε όλο τον κόσμο, η κυβέρνηση των Εργατικών του κ . Ουίτλαμ διαμορφώθηκε σε παράδειγμα του τι θα μπορούσαν να κάνουν οι κυβερνήσεις για να βελτιώσουν και να προστατεύσουν τις ζωές των εργαζομένων και των κοινοτήτων τους. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ουίτλαμ, που καθιέρωσαν τη δωρεάν παιδεία και την καθολική δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στον αυστραλιανό λαό. Είμαστε εμπνευσμένοι από το όραμα και την ηγεσία μιας κυβέρνησης η οποία αναγνώρισε την ανθρωπιά και τα δικαιώματα των μεταναστών στη χώρα σας και εισήγαγε την πολιτική της πολυπολιτισμικότητας. Μαζί με τον Καναδά, η χώρα σας έδειξε πώς να ενεργήσουμε με υπευθυνότητα και με συμπόνια για να δώσουμε τον πολιτιστικό χώρο σε ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών για να συμμετέχουν και συνεισφέρουν στην εθνική ανάπτυξη. Σήμερα στην Ευρώπη, και σε ολόκληρο τον κόσμο, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, έτσι ώστε να αναγνωρίζονται τα ανθρώπινα δικαιώμα των μεταναστών και των προσφύγων και να τους προσφέρεται η ανάλογη προστασία.

Θυμόμαστε με μεγάλο σεβασμό, την προσωπική δέσμευση του κ. Ουίτλαμ (και πολλών στην κυβέρνησή του) να στηρίξει τον ελληνικό λαό σε μια στιγμή που υπέφερε κάτω από τη στρατιωτική χούντα των συνταγματαρχών. Σήμερα οι φίλοι και οι συντρόφοί μας στην Αυστραλία, μας θυμίζουν τους στενούς δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί με την αντιδικτατορική πάλη μέσα στην Αυστραλία και σε συνεργασία με εργαζομένους και κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Εμείς ποτέ δεν θα ξεχάσουμε αυτούς τους φίλους που στάθηκαν δίπλα μας κατά τη διάρκεια ορισμένων εκ των σκοτεινότερων στιγμών μας.

Η δέσμευση του κ. Ουίτλαμ και της κυβέρνησής του να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία της Αυστραλίας και να υποστηρίξει αντι-αποικιοκρατικούς αγώνες ήταν στο επίκεντρο μιας θεμελιώδους δίκαιης εξωτερικής πολιτικής προσέγγισης. Η επίλυση αυτών των ζητημάτων της εθνικής κυριαρχίας και νεο-αποικιοκρατίας παραμένουν στο επίκεντρο κάθε προσπάθειας για να επέλθει ειρήνη και δικαιοσύνη σε πολλά μέρη του κόσμου.

Σας ευχόμαστε να τιμήσετε και συνεχίσετε την πολιτική κληρονομιά ενός πραγματικά σημαντικού πολιτικού ηγέτη.”