ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Μπαράζ ενημερωτικών επαφών για τη συμφωνία [BINTEO]

| 08/07/2015
 

AΘΗΝΑ | Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, το βράδυ της Τετάρτης, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκη, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Σημειώνεται ότι προκλητική ήταν άρνηση του μεταβατικού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ενώ ζήτησε συνάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Πέμπτη το πρωί.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει επαρκή χρηματοδότηση και απομείωση του χρέους από τους δανειστές, ενώ δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις.

«Χθες καταθέσαμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι προτάσεις μας, σήμερα καταθέσαμε επίσημη πρόταση για ένα πρόγραμμα στήριξης για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, ενώ αύριο θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας που περιέχουν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να φτάσουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό» τόνισε ο κ. Τσίπρας στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Παυλόπουλο.

«Από ελληνικής πλευράς δεσμευόμαστε για αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, ενώ από την ευρωπαϊκή πλευρά περιμένουμε σαφείς δεσμεύσεις για επαρκή χρηματοδοτηση και αναγκαία απομείωση του χρέους» επεσήμανε, λέγοντας ακόμη πως η κυβέρνηση έχει πλέον και την συντριπτική πλειοψηφία του λαού με το μέρος της.

Σημείωσε δε πως η συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι προϋπόθεση για “να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, “το λίκνο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας”, όπως το χαρακτήρισε, ότι το δημοψήφισμα και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν σήμαιναν ρήξη, αλλά την επανέναρξη της προσπάθειας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Η παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αφορά και την ίδια την Ευρώπη. Μια έξοδος θα είχε απρόβλεπτες επιπτώσεις» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Στο μεταξύ ο κ. Στ. Θεοδωράκης τόνισε ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην Ευρώπη.

«Πρέπει να μείνουμε στην καρδιά της Ευρώπης» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι «πρέπει να πείσουμε ορισμένους ευρωπαϊκούς κύκλους ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην Ευρώπη».

Προανήγγειλε ακόμη νέα «ανταλλαγή απόψεων» μετά την κατάθεση των ελληνικών προτάσεων.

Πολιτικοί παρατηρητές και κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν ως “προκλητική” τη στάση του κ. Μεϊμαράκη απέναντι στον Πρωθυπουργό, καθώς αρνήθηκε να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον μαζί του, ενώ σε συζήτηση με δημοσιογράφους δεν δίστασε να πει πως “δεν έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό”, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, αν επέλεγε μια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, τότε θα έπρεπε να έχει μαζί του δύο συνεργάτες του και δύο κασετοφωνάκια.

Οι προτάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ημέρα νωρίτερα την Πέμπτη και όχι την Παρασκευή, όπως είχε ορίσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιουνκέρ, θα αποστείλει τις ελληνικές προτάσεις προς τους Θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση. Ετσι η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στην περίπτωση που κάποιες από τις προτάσεις χρειαστούν αλλαγές, ή διευκρινήσεις από τους Θεσμούς.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση απέστειλε το αίτημα στον ESM το οποίο περιλαμβάνει τριετές πρόγραμμα χρηματοδότησης, με άμεσες παρεμβάσεις στο Φορολογικό και Συνταξιοδοτικό από την επόμενη Δευτέρα κιόλας. Το αίτημα ήδη εξετάζεται και ο επικεφαλής του ESM και του Eurogroup, στην επιστολή του προς την Κομισιόν και την ΕΚΤ για την εκκίνηση της διαδικασίας, ζητά, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά από τους δύο θεσμούς να αξιολογήσουν μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Τέλος, όσον αφορά το ελληνικό χρέος, τόσο ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Τζακ Λιου όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε παρεμβάσεις τους την Τετάρτη, επέμειναν ότι δεν είναι βιώσιμο και ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση.