ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Μπαράζ επαφών για τη συμφωνία

| 08/06/2015
 

AΘΗΝΑ | Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να συναντηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε την Δευτέρα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Αυστριακό Καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ο Αυστριακός Καγκελάριος επανέλαβε στον Έλληνα Πρωθυπουργό την ανάγκη να υπάρχει μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση της χρηματοδότης για την Ελλάδα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον αυστριακό καγκελάριο για τις πρόσφατες δηλώσεις του και του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα. Η επίσκεψη του Αυστριακού Καγκελάριου θα γίνει στις 16 Ιουνίου.

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες βρίσκεται από τη Δευτέρα κυβερνητικό κλιμάκιο για την προετοιμασία της συνάντησης του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ.

Έκτακτη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί είχαν το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς και ο υπουργός αναπληρωτής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξουσιοδοτημένοι από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις. Στόχος, να επιτευχθούν συγκλίσεις στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Για παραγωγική συνάντηση σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα έκανε λόγο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση.

Είναι προφανές ότι κάθε πλευρά επιχειρεί πλέον να διερευνήσει τις προθέσεις ή και να προσδιορίσει τα «όρια» της άλλης στη νέα κατάσταση, την οποία διαμόρφωσε την Τετάρτη η «επίδοση» των ιταμών αξιώσεων των δανειστών, αλλά και η κατηγορηματική δήλωση της Αθήνας πως αρνείται να δεχθεί ως βάση για συμφωνία το εν λόγω απαράδεκτο «πακέτο».

Ασφαλώς το μπλοκ των πιστωτών δεν είναι σε όλα συμπαγές, ούτε εκπέμπει μόνο μηνύματα «προειδοποίησης» και «εκφοβισμού». Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Γάλλου υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν που θεωρήθηκε «παράθυρο για συνεννόηση», έπειτα από ένα μίνι μπαράζ «αυστηρών» κι επιθετικών δηλώσεων, εκ των οποίων … εκφραστικότερη υπήρξε ίσως εκείνη του Γερμανού προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς («Ο Τσίπρας παίζει παιχνίδια»…)

Το απόγευμα του Σαββάτου, στο περιθώριο του συνεδρίου του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο κ. Σαπέν είπε πως η πρόταση των πιστωτών προς την Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμη, καθώς και ότι δεν αποτελεί τελεσίγραφο.

Επιπλέον, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα διαθέτει «νόμιμα επιχειρήματα» κατά των περικοπών στις συντάξεις. Κάλεσε, πάντως, την Αθήνα να προσπαθήσει να βρει «ισοδύναμα μέτρα» εξοικονόμησης χρημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαβουλεύσεις της εβδομάδας θα είναι σημαντικές. Το «ελληνικό ζήτημα» άλλωστε (που όλοι συνειδητοποιούν ότι μόνον αμιγώς ελληνικό δεν είναι,,.) θα απασχολήσει και τους G7, δηλαδή τους ηγέτες των 7 περισσότερο αναπτυγμένων κρατών του πλανήτη, στη σύνοδο την οποία πραγματοποιούν, σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα, στη Βαυαρία.

Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η ελληνική πλευρά, για να μπει η χώρα σε «τροχιά» οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης, αφήνοντας οριστικά πίσω τις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Αυγής» έχει σε αδρές γραμμές ως εξής:

Μέσα στο μήνα και ει δυνατόν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής (11 – 12 Ιουνίου) θα πρέπει να υπογραφεί συνολική συμφωνία. Αυτή θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και προϋποθέσεις αφενός για να θεωρηθεί λήξαν το υφιστάμενο πρόγραμμα, αφετέρου για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ενός επενδυτικού προγράμματος.

Η υλοποίηση των δεσμεύσεων που θα αναλάβουν αμφότερες οι πλευρές μπορεί να συντελεστεί κλιμακωτά, βήμα – βήμα, με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2016. Ακριβώς τότε ολοκληρώνεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο υφιστάμενο πρόγραμμα.

Ποιες θα είναι όμως οι δεσμεύσεις κάθε πλευράς, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο; Οι δανειστές θα αναλάβουν τρεις βασικές δεσμεύσεις:

Πρώτη: Ότι δεν θα αξιώσουν μέτρα, πέραν αυτών που θα συμφωνηθούν στην παρούσα φάση.

Δεύτερη: Ότι θα παρέχουν στην Ελλάδα πόρους για ένα σοβαρό επενδυτικό πρόγραμμα, ενδεχομένως με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τρίτη: Ότι θα αποδεχθούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τέτοια, ώστε η αποπληρωμή του να καταστεί εφικτή.

Η Αθήνα θα δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις σε διάφορους οικονομικούς τομείς. Σύμφωνα, πάντα, με το ελληνικό σχέδιο, οι όποιες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό θα γίνουν σταδιακά, ώστε να ολοκληρώνονται νωρίτερα οι απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες.

Μένει βεβαίως να καθοριστεί ο τρόπος, με τον οποίο η χώρα θα εξασφαλίσει τη ρευστότητα που χρειάζεται, έως ότου βγει στις αγορές.

Η Αθήνα εξετάζει μεταξύ άλλων την ιδέα να χορηγήσει ο ESM νέο δάνειο στην Ελλάδα, το οποίο θα διατεθεί για την αγορά ομολόγων που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ (ομολόγων που λήγουν άμεσα).

Εάν γίνει αυτό, τότε το ύψος του χρέους θα παραμείνει σταθερό, καθώς το δάνειο του ESM θα συνοδευτεί από διαγραφή ισόποσου χρέους προς την ΕΚΤ.