ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Οι Εργατικοί θα ενισχύσουν οικονομικά την Κοινότητα Μελβούρνης

| 11/11/2014
 

MΕΛΒΟΥΡΝΗ | Μια μελλοντική Εργατική Κυβέρνηση του κ. Ντάνιελ Αντριους στην Πολιτεία της Βικτώριας θα επιχορηγεί, κατά την πρώτη θητεία της, με το ποσό των $100.000 ετησίως το Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ, τη μεγάλη αυτή ετήσια γιορτή του Ελληνικού πολιτισμού, που διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Το διήμερο Γλέντι στην οδό Λόνσντεϊλ, στην καρδιά της ελληνικής περιοχής της Μελβούρνης, είναι ένα από τα πιο εξέχοντα πολυπολιτισμικά φεστιβάλ στη Βικτώρια. Μια πληθώρα παραστάσεων, δραστηριοτήτων και ελληνικών φαγητών αναδεικνύουν το Γλέντι σε ένα φεστιβάλ για όλους τους κατοίκους της Βικτώριας, προσελκύοντας πάνω από 150.000 άτομα το 2014.

Γνωστό σαν το μεγαλύτερο φεστιβάλ του είδους του εκτός Ελλάδος, το Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ προβάλει την πολυπολιτισμικότητα της Βικτώριας.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η ελληνικής καταγωγής βουλευτής και σκιώδης υπουργός του Εργατικού Κόμματος Βικτώριας κ. Τζένη Μικάκου, τη Δευτέρα το βράδυ, σε ειδική εκδήλωση στο νεόδμητο κτίριο της Κοινότητας, παρουσία των βουλευτών κ.κ. Λ. Ταρλάμη και Γιάννη Πανταζόπουλου, υποψηφίων βουλευτών και άλλων στελεχών του Εργατικού Κόμματος, του προέδρου της Κοινότητας κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη, της συμπροέδρου του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Ολύβιας Νίκου, του διευθυντή του Κέντρου κ. Γιώργου Μενίδη και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού της Κοινότητας.

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κόμματος επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του προς τον Ελληνισμό της Βικτώριας. Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος και Σκιώδης υπουργός Πολυπολιτισμού, κ. Ντάνιελ Αντριους δήλωσε:
«Η συμβολή της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης σε όλες τις πτυχές της ζωής στην πολιτεία μας είναι τεράστια. Η δέσμευση του Εργατικού Κόμματος αποτελεί αναγνώριση της συνεισφοράς αυτής.»

«Η Μελβούρνη έχει τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό από κάθε πόλη εκτός Ελλάδος στον κόσμο και το Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ δίνει σε όλους τους κατοίκους της Βικτώριας μια μεγάλη ευκαιρία να εκτιμήσουν τον ελληνικό πολιτισμό.»

Η ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Εργατικού Κόμματος κ. Τζένη Μικάκου δήλωσε: «Το Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης αναδεικνύει τη δυναμικότητα της Ελληνο-αυστραλιανής κοινότητας της Βικτώριας.»

«Το Εργατικό Κόμμα αναγνωρίζει, επίσης, ότι η κοινότητα αυτή αλλάζει και ότι οι νεοαφιχθέντες μετανάστες από την Ελλάδα χρειάζονται υποστήριξη για να εγκατασταθούν εδώ.”
Ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του Εργατικού Κόμματος Βικτώριας, τονίζοντας ότι αποτελεί αναγνώριση του σημαντικού έργου που επιτελεί ο ιστορικός οργανισμός μας.

Σημειώνεται ότι τόσο η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση όσο και η Πολιτειακή έχουν χρηματοδοτήσει με $2 εκατομμύρια έκαστη τη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού της Κοινότητας. Τα τελευταία χρόνια, η επιχορήγηση του Φεστιβάλ της Λόνστεϊλ από την πολιτειακή κυβέρνηση ανέρχονταν στις $60.000 ετησίως.

«Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από την ανακοίνωση της κυβέρνησης, γιατί τα πρόσθετα χρήματα ήταν απαραίτητα για τη συνέχιση του Φεστιβάλ,» τόνισε ο κ. Παπαστεργιάδης.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ δεν είναι επικερδή και γενικά η Κοινότητα χάνει χρήματα με τη διοργάνωσή τους. Αλλα είναι σημαντικό να συνεχίσουμε το Φεστιβάλ για πολλούς λόγους, όπως:
– είναι το μοναδικό για τη διοργάνωση του οποίου κλείνουν επί δύο ημέρες δύο μεγάλοι δρόμοι στο κέντρο της Μελβούρνης.
– το φεστιβάλ διοργανώνεται σε κεντρικό σημείο και μπορούν να το παρακολουθήσουν άτομα από όλη τη Μελβούρνη.
– και είναι ένα φεστιβάλ το οποίο αναγνωρίσθηκε τόσο από τον Ομοσπονδιακό όσο και από τον πολιτειακό πρωθυπουργό ως ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά φεστιβάλ στην Αυστραλία.»

Ο κ. Παπαστεργιάδης επεσήμανε το γεγονός ότι με την αύξηση της κυβερνητικής χρηματοδότησης δίνεται «η δυνατότητα να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στο ευρύτερο αυστραλιανό κοινό ένα φεστιβάλ προσιτό και φιλικό σε όλη την οικογένεια και με έντονη ελληνική παρουσία. Επίσης, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε εδώ, ότι το Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ θα διοργανώνεται από το 2015 μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο μας και το νέο κτίριο της Κοινότητάς μας.»

Σημειώνεται ότι:
• Το Εργατικό Κόμμα υποσχέθηκε $360.000 δολάρια στις αρχές του έτους στην Αυστραλο-Ελληνική Κοινωνική Πρόνοια για την πρόσληψη κοινωνικών λειτουργών για να βοηθήσουν νεοαφιχθέντες μετανάστες από την Ελλάδα.
• Οι κοινωνικοί λειτουργοί θα έχουν ως βάση τα γραφεία της Αυστραλοελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας στο Μπράνσγουικ, ενώ θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και από τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας στην οδό Λόνσντεϊλ.
• Το Εργατικό υποσχέθηκε μια επιχορήγηση $60,000 προς το Ελληνικό Γλέντι του Οκλι στις 2 Νοεμβρίου. Με την ανακοίνωση για την επιχορήγηση του Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ η προεκλογική δέσμευση του Εργατικού Κόμματος προς την ελληνική παροικία ανέρχεται συνολικά σε $820.000.