ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

“Οι πενθούσες” Ελληνίδες της Μελβούρνης

 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Μια ενδιαφέρουσα φωτογραφική έκθεση με τίτλο “Οι πενθούσες” και θέμα της μαυροφορεμένες Ελληνίδες της Μελβούρνης, παρουσιάζεται έως τις 23 Μαρτίου, στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας. Πρόκειται για φωτογραφίες της διακεκριμένης Ελληνίδας φωτογράφου Γεωργίας Μεταξά, που έχει στο ενεργητικό της σημαντικές πετυχημένες φωτογραφικές εκθέσεις σε όλη την Αυστραλία.

Σε κάθε φωτογραφία παρουσιάζεται και το πορτρέτο της εικονιζόμενης, δηλαδή πόσα χρόνια φορά τα μαύρα, για ποιον πενθεί κ.α. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης “Melbourne Now” αποτελούν μέρος μιας σειράς 13 πορτρέτων πενθούντων Ελληνίδων.

Η Γεωργία Μεταξά παρουσιάζει στη σειρά αυτή πορτρέτα γυναικών που επέλεξαν να φορούν μαύρο για το υπόλοιπο της ζωής τους και να πενθούν την απώλεια δικού τους προσώπου. Πρόκειται για σκηνοθετημένες φωτογραφίες γυναικών τις οποίες αναζήτησε και εντόπισε η φωτογράφος, δίνοντας έτσι προεκτάσεις ντοκιμαντέρ στη σειρά της και παρουσιάζοντας μια παραδοσιακή συμπεριφορά που δεν ήταν ευρέως γνωστή στην αυστραλιανή κοινωνία.

Η Γεωργία Μεταξά γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1974, όπου ζει και εργάζεται. Αρχισε τη φωτογραφία το 1996, και παρουσίασε την πρώτη της σειρά πορτρέτων το 2004. Τα έργα αυτά αποτελούν την πρώτη της ατομική έκθεση, ΕΙΚΟΝΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Manningham Gallery στο προάστιο Ντοκάστερ της Μελβούρνης.

Από τότε συμμετείχε σε αρκετές ατομικές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων της “Lower Your Ears” (Monash Gallery of Art, Mελβούρνη 2007), και της “Οι Πενθούσες” (Fehily Σύγχρονη, Μελβούρνη, 2013). Έχει επίσης συμπεριληφθεί σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις, και πιο πρόσφατα στην έκθεση “The Gravity of the Situation” (Faculty Gallery, Πανεπιστήμιο Monash, Μελβούρνη, 2011) και στην “FutureGen”, (John Curtin Gallery, Perth, 2012).

– photos (c) Georgia Metaxas

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

16 − 3 =