ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

| 10/11/2013
 

Oλοκληρώθηκε αργά την Κυριακή το βράδυ με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών η συζήτηση για την πρόταση μομφής την οποία έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Στη συνέχεια ακολούθησε μεταμεσονύχτια ονομαστική ψηφοφορία, όπου η πρόταση καταψηφίστηκε όπως αναμένονταν με 124 βουλευτές υπέρ, 153 κατά και 17 παρών.

Σημειάνεται ότι υπέρ ψήφισε η βουλευτής Θ. Τζάκρη την οποία διέγραψε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος. Από τις 6 μμ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθύνει κάλεσμα σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα στην οποία συμμετέχουν πολλές χιλιάδες κόσμου.

Η συζήτηση στη Βουλή, που ξεκίνησε την πρακσυεή το μεσημέρι, εξελίχθηκε σε σύγκρουση ουσίας με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Τηνπρόταση δυσπιστίας μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να στηρίξουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. θα επιλέξει το μεσοβέζικο “παρών”. Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους οι Ανεξάρτητοι βουλευτές, παρότι Λοβέρδος, Αηδόνης και Κασαπίδης αναμένεται να στηρίξουν την συγκυβέρνηση, ενώ δεν έχει καθοριστεί η τελική επιλογή Ανδρουλάκη. Πάντως, την στήριξή του στην πρόταση δυσπιστίας θα δώσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος.

Οι εισηγητές και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν προγραμματικό λόγο καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για περιστολή της Δημοκρατίας με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, επιστρατεύσεις και επεμβάσεις των ΜΑΤ, αλλά και για την αδιέξοδη οικονομική πολιτική, οι βουλευτές της πλειοψηφίας επέλεξαν να αναπαράξουν στερεότυπα επιχειρήματα περί δήθεν αποδυνάμωσης της διαπραγματευτικής ισχύος έναντι των δανειστών.

Πάντως, δεν απάντησαν ούτε για την μείωση κατά 25% του ΑΕΠ και την συνέχιση της ύφεσης με την εμμονή σε μνημονιακά μέτρα, την ίδια ώρα που η φτώχεια διογκώνεται και η περιουσία της χώρας υποθηκεύεται στους δανειστές, μαζί και τον μέλλον της Ελλάδας. Αν και επέλεξαν να μην αναφερθούν στις διαφωνίες τους για την επικείμενη λήψη νέων μέτρων, για το νομοσχέδιο φοροεπιδρομής επί της ακίνητης περιουσίας και αγροτεμαχίων, την άρση των πλειστηριασμών, αλλά και για την πολλοστή περικοπή μισθών και συντάξεων και για όλα όσα χειμάζουν την ελληνική οικονομία και τους πολίτες, διασκέδαζαν τις εντυπώσεις πως δήθεν η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αλ. Τσίπρας: Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας γιατί αποτύχατε

Παταγώδη αποτυχία καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής εξηγώντας πως “η δυσπιστία δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του λαού” και πως την λύση μπορεί να την δώσει μόνο ο λαός με την ψήφο του, για μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και λαϊκής ενότητας, για να ακυρώσει τα Μνημόνια και να κατορθώσει κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως οι Σαμαράς – Βενιζέλος έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν ακόμη και την ανθρωπιστική κρίση και ταυτόχρονα τους επέκρινε για εμμονή στην μνημονιακή πολιτική, την ίδια στιγμή που στην ΕΕ έχουν αποφασιστεί διενέργεια έρευνας για την επιβολή μνημονίων στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

“Δεν είναι μόνο ότι δεν σας θέλουν από κάτω, είναι ότι δεν αντέχετε και γίνεστε επικίνδυνοι”, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως “κυβερνάτε με ΜΑΤ και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου επιβάλλοντας καθεστώς εκτάκτου ανάγκης στην κοινωνία”, γιατί όπως είπε: “η βάρβαρη πολιτική έχει ανάγκη από βάρβαρα μέτρα”.

Κι αντιστρέφοντας το ερώτημα γιατί κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ πράξη δυσπιστίας και απαντώντας στις επικρίσεις περί δήθεν αποσταθεροποίησης, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στον Αντώνη Σαμαρά ερωτώντας τον: “Μαχαιριά για την χώρα είναι μιλάμε για όλα αυτά ή είναι γκιλοτίνα να μη συμβαίνουν όλα αυτα”. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως “χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως σκουπίδια και ψάχνουν στα σκουπίδια” και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε: “Καλό το παραμύθι του success story [ … ], άντε και δώσατε ό, τι είναι στην διαπλοκή, ψωμί ποιος θα δώσει στους πεινασμένους, σπίτι στους άστεγους, ελπίδα στους απελπισμένους νέους;”.

“Είστε μια κυβέρνηση που εξυπηρετείτε συμφέροντα των ελαχίστων υπογείων και υποβρυχίων”, είπε χαρακτηριστικά στηλιτεύοντας την συγκυβέρνηση για συγκάλυψη των σκανδάλων, απαρριθμώντας μεταξύ άλλων το σκάνδαλο της Siemens, την λίστα Λαγκάρντ, αλλά και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Αναφορικά με την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και του συνέστησε να μην βιάζεται.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

13 + nine =