ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Οχι στην ΕΕ λέει το 75% των Κυπρίων

| 26/12/2013
 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ | Απαισιόδοξοι για το παρόν αλλά και για το μέλλον είναι η πλειοψηφία των Κυπρίων, καθώς έξι στους 10 πιστεύουν ότι η χώρα κινείται προς την λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ το 75% είναι αντίθετοι με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με το πορίσματα της φθινοπωρινής έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Ευρωβαρόμετρο” που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τος 17 Νοεμβερίου, το 75% των Κυπρίων δεν εμπιστεύονται την ΕΕ και το 91% πολιτικό σύστημα, ενώ εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μόνο το 17% των Κυπρίων. Οι μέσοι όροι στην ΕΕ ήταν 31% και 58% αντίστοιχα.

Το ποσοστό των Κυπρίων που εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην Κυβέρνηση στην Κύπρο είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (23%). Εμπιστοσύνη στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν το 18% των Κυπρίων (12% των Ελλήνων), ενώ δεν έχουν εμπιστοσύνη το 77% (86% στην Ελλάδα)

Επίσης η πλειοψηφία δεν εμπιστεύονται ούτε την Κυβέρνηση ούτε τα κόμματα. Η κατάσταση της οικονομίας ανησυχεί τους Κυπρίους, οι οποίοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το παρόν, αλλά και το 2014, κυρίως για την απασχόληση. Οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση απ’ ό,τι στα πολιτικά κόμματα, ενώ η υποστήριξη του ευρώ στην Κύπρο χάνει έδαφος.

Το 97% των Κυπρίων χαρακτηρίζουν την οικονομική κατάσταση στη χώρα «κακή» έως «πολύ κακή», ενώ μόνο το 3% εκφράζουν αντίθετη άποψη. Τα αντίστοιχα ποσοστά στο σύνολο της Ε.Ε. ήταν 31% και 68%. Για τους επόμενους 12 μήνες, το 7% των Κυπρίων βλέπουν βελτίωση της κατάστασης, το 72% επιδείνωση και 19% στασιμότητα.

Στην ερώτηση για το πώς είναι η προσωπική επαγγελματική τους κατάσταση, οι Κύπριοι σε ποσοστό 27% απαντούν «καλή» και 39% «κακή». Οι μέσοι όροι των απαντήσεων στην Ε.Ε. ήταν 54% και 29%.

Στην ερώτηση, σε ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα, το 64% των Κυπρίων θεωρούν ότι βρίσκεται σε λάθος πορεία, ενώ μόνο το 13% πιστεύουν ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι, σύμφωνα με τους Κυπρίους, η ανεργία (77%) και η κατάσταση της οικονομίας (74%). Εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση έχουν σήμερα το 26% των Κυπρίων (10% των Ελλήνων), ενώ το 68% απάντησαν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη. Στην Ελλάδα το ποσοστό ήταν 87%. Πάντως, το ποσοστό των Κυπρίων που εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην Κυβέρνηση στην Κύπρο είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (23%). Εμπιστοσύνη στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν το 18% των Κυπρίων (12% των Ελλήνων), ενώ δεν έχουν εμπιστοσύνη το 77% (86% στην Ελλάδα).

Επίσης, δύσπιστοι εμφανίζονται οι Κύπριοι και έναντι των πολιτικών κομμάτων, με το 91% (94% στην Ελλάδα) να απαντάνε ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη, ενώ εμπιστοσύνη έχουν το 7% (4% στην Ελλάδα). Στο σύνολο της Ε.Ε. το 14% έχουν εμπιστοσύνη και το 82% όχι. Εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μόνο το 17% των Κυπρίων, ενώ το 75% απάντησαν «όχι». Οι μέσοι όροι στην Ε.Ε. ήταν 31% και 58% αντίστοιχα. Εμπιστοσύνη στα Ηνωμένα Έθνη έχουν το 18% των Κυπρίων, ενώ το 74% απάντησαν «όχι». Στην Ε.Ε. τα ποσοστά ήταν 42% και 44% αντίστοιχα. Στην ερώτηση εάν η Ε.Ε. είναι υπεύθυνη για τη σημερινή λιτότητα, το 77% των Κυπρίων απάντησαν «ναι» και το 19% «όχι». Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 79% και 19%. Στο σύνολο της Ε.Ε. τα ποσοστά ήταν 63% και 27%.

Συνολικά στην έρευνα συμμετείχαν 32.409 άτομα σε 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. και στις πέντε υποψήφιες χώρες (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Τουρκία, Ισλανδία, Μαυροβούνιο και Σερβία).

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

one × four =