ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ο Βαρουφάκης στη φωλιά του… ‘λύκου’ (Συνεχής ενημέρωση)

| 05/02/2015
 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ | Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε γερμανικό έδαφος.

Οι δηλώσεις των δύο υπουργών Οικονομκών μετά τη συνάντηση:

Γ. Βαρουφάκης: Χρειαζόμαστε χρόνο για να καταθέσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις
Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αλλά και το αίτημα του χρόνου που χρειάζεται για να παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον Γερμανό ομόλογό του Βολφγκανγκ Σόιμπλε. «Τόνισα τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για να λειτουργήσει η Ελλάδα σε μία ευημερούσα Ε.Ε., δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στη φράση που χρησιμοποίησε νωρίτερα ο Γερμανός ομόλογός του («συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε»).

«Συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι για μία λύση η οποία θα θέσει στο επίκεντρο τα προβλήματα της Ε.Ε., δεν συζητήσαμε το χρέος απλά θέσαμε το πλαίσιο για συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε μία προσέγγιση που θα οδηγήσουν στο τέλος σ αυτή την αέναη κρίση» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Γ. Βαρουφάκη στον κίνδυνο επανόδου του ναζισμού στην Ελλάδα: «Σε μια χώρα που έχει υποστεί ταπείνωση μπορεί να εκκολαφθεί το αβγό του φιδιού – Υπάρχει στη Βουλή ένα νεοναζιστικό κόμμα – Ο ναζισμός αναφύεται στην Ελλάδα – Χρειαζόμαστε τον λαό της Γερμανίας στο πλευρό μας, για να μείνουμε σταθεροί στο μεταπολεμικό ευρωπαϊκό εγχείρημα» οι σημαντικότερες εκφράσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ο οποίος τόνισε ακόμη ότι «καθώς η Ελλάδα πλήττεται από την αποπληθωριστική κρίση χρέους, καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να μας καταλάβει όσο η Γερμανία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην ύφεση αλά δεκαετίας 1930 να διχάσει την ΕΕ».

Επιπλεόν, ο Γ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, αντιμετωπίστηκε ένα πρόβλημα χρεοκοπίας σαν να ήταν πρόβλημα ρευστότητας. «Σήμερα το μήνυμά μου προς τον κ. Σόιμπλε είναι πως η ελληνική κυβέρνηση δεν σταματήσει σε τίποτα προκειμένου να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή – Ζήτησα την υποστήριξη της Γερμανίας σε αυτό» ανέφερε.

Σόιμπλε: Δεν συμφωνούμε, αλλά πρέπει να βρούμε λύση

Σε διαλλακτικό τόνο μίλησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τη συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο, χωρίς όμως να ξεφύγει από τις πάγιες θέσεις του Βερολίνου έναντι των ελληνικών αιτημάτων. Δεν υπάρχει συμφωνία, είπε, αλλά έχουμε καθήκον να βρούμε λύση. Πολλές ήταν οι αναφορές του στην ανάγκη να υπάρχει αξιοπιστία και τήρηση των συμφωνιών, ενώ τόνισε ότι παρ’ όλο που η κρίση ήταν ευρωπαϊκή και έπληξε πολλές χώρες, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται στην Ευρώπη, ούτε και στη Γερμανία.

«Τα φυσικά αίτια για το δύσκολο δρόμο, στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, υπάρχουν στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη κι όχι στη Γερμανία» σημείωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι «μένουν πολλά να γίνουν στην Ελλάδα», ότι στη συζήτηση με τον κ. Βαρουφάκη δεν υπήρξε συμφωνία -κάτι που επανέλαβε και στη συνέχεια-, αλλά πρόσθεσε πως έχουμε καθήκον να βρούμε κοινές λύσεις.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «δεν ξεχνάμε τις συνθήκες», «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», «οι ψηφοφόροι των άλλων χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστοί». Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους τρεις θεσμούς, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Κομισιόν, χωρίς όμως να κάνει αναφορά στην τρόικα.

Όπως και σε επαφές του με την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Σόιμπλε προσέφερε τη γερμανική βοήθεια και τεχνογνωσία για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Μάλιστα ανέφερε πως η Γερμανία προσφέρει 500 συμβούλους, αλλά η συνεργασία δεν έχει γίνει ακόμη εφικτή. Ακόμη αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω της γερμανικής τράπεζας KFW. Αναφορικά με το χρέος είπε ότι το κούρεμα δεν είναι της παρούσης αλλά η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

14.19… Αρχισε η συνέντευξη

baroufakis_soible5

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου

14.16 Αρχιζει σύντομα η συνέντευξη Τύπου Βαρουφάκη-Σόιμπλε

14.10 Ζωντανά η κάλυψη της συνέντευξης Τύπου εδώ 

baroufakis_soible4

Πλήθος δημοσιογράφων αναμένουν για τις δηλώσεις Βαρουφάκη και Σόιμπλε

 

14.04 H συνάντηση φαίνεται να κρατά περισσότερο από ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί, περισσότερο από μισή ώρα… Καλό ή κακό σημάδι;

Πρόκειται για μια συνάντηση που γίνεται στη «σκιά» δύο γεγονότων: της αιφνίδιας, βραδινής απόφασης του Μ. Ντράγκι για τα ελληνικά ομόλογα και της διαρροής εσωτερικού εγγράφου της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει του euroworking group.

...και φωτογραφίες Βαρουφάκη με τον Σόιμπλε

…και φωτογραφίες Βαρουφάκη με τον Σόιμπλε

Οπως είναι γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Μ. Ντράγκι τόνισε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή, ο δε Γ. Βαρουφάκης που είχε δει τον Μ. Ντράγκι χθες, προτίμησε απλώς να εκδώσει μια καθησυχαστική ανακοίνωση.

baroufakis_soible

Μετά τη συνάντηση, θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου Βαρουφάκη-Σόιμπλε

 

Ενώ αναφορικά με τη διαρροή του γερμανικού εγγράφου, πηγές του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν το θέμα, λέγοντας πως δεν είναι παρά ένα κείμενο –βάση συζήτησης, το οποίο κακώς είδε το φως της δημοσιότητας.

 

...διαδηλωτές έξω από το κάστρο του Σόιμπλε

…διαδηλωτές έξω από το κάστρο του Σόιμπλε

Φωτό: Ο Γιάνης Βαρουφάκης φθάνει στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας για συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του