ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ο Ντράγκι στέλνει στα δικαστήρια τον Σόιμπλε

| 26/09/2015
 

BΡΥΞΕΛΛΕΣ | Mε προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης απειλεί τη Γερμανία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ να υπερψηφίσει νόμο που ουσιαστικά αφαιρεί από την ΕΚΤ εποπτικές εξουσίε, επιτρέποντας στον Σόιμπλε και το υπουργείο του να καθορίζουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης τραπεζών, τη διαχείριση επιχειρηματικού ρίσκου και τη λήψη εσωτερικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έναν χρόνο μετά την ανάθεση καθηκόντων ανώτατης εποπτικής αρχής για τις τράπεζες της Ευρωζώνης στην ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερη αντίσταση από τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να προφυλάξουν τις τράπεζές τους και την «ειδική» σχέση τους με αυτές από τα αδιάκριτα μάτια τρίτων.

Δηλαδή, μπορεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ηθικολογεί όταν ένα ζήτημα αφορά σε άλλο κράτος-μέλος και να ζητάει παραχώρηση εξουσιών, όταν όμως έρχονται στο προσκήνιο οι γερμανικές τράπεζες, τότε αλλάζουν τα πράγματα.

Το γερμανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε σχέδιο νόμου που επιτρέπει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να καθορίζει αυτό τα σχέδια αναδιάρθρωσης τραπεζών, τη διαχείριση επιχειρηματικού ρίσκου και τη λήψη εσωτερικών αποφάσεων. Με τον νέο νόμο το Βερολίνο στην ουσία εμποδίζει την ΕΚΤ από το να ελέγχει προληπτικά μικρές τράπεζες και να ζητεί την λήψη μέτρων όπως την ανακεφαλαιοποίησή τους όταν κρίνει ότι έχουν πρόβλημα φερεγγυότητας.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η ΕΚΤ εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να προσφύγει επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας της να προσφύγει, όπως έχει δικαίωμα, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) κατά της Γερμανίας με αφορμή τον νέο νόμο.

Θεσμικά η Κομισιόν είναι ο θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών και είναι επιφορτισμένη με την ορθή εφαρμογή τους, ενώ έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά κράτους-μέλους στο ΔΕΕ.

«Θα χρειαστεί να περάσει πολύς καιρός μέχρι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να αποδεχτούν πλήρως ότι η πολιτική του τραπεζικού τομέα δεν είναι πλέον στα χέρια τους» σχολιάζει στο Bloomberg ο κ. Νίκολας Βερόν από το think tank Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες.

Αφορμή για την αντιπαράθεση μεταξύ ΕΚΤ και Βερολίνου είναι η διάταξη περί «έγκαιρης παρέμβασης» που περιλαμβάνεται στην οδηγία για την Ανάκαμψη και Εξυγίανση των Τραπεζών που καλούνται να μεταφέρουν τα κράτη-μέλη στο εθνικό δίκαιό τους. Η οδηγία δίνει στις εποπτικές αρχές την εξουσία να διατάσσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, να συγκαλεί συνέλευση μετόχων και να απολύει τη διοίκηση σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, κάθε κράτος-μέλος μεταφέρει με διαφορετικό τρόπο την οδηγία στο εσωτερικό δίκαιο. Ο γερμανικός νόμος καθιστά πρακτικά αδύνατη την παρέμβαση της ΕΚΤ, παρά μόνο όταν η εν λόγω τράπεζα θα βρίσκεται ήδη στα πρόθυμα της κατάρρευσης, παραβιάζοντας στην ουσία το πνεύμα της οδηγίας. Η κ. Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Κοινού Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ, έχει ήδη εκφράσει δημοσίως τη δυσφορία της με τη στάση του Βερολίνου.