ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Πενταμερής συνάντηση στο Βερολίνο για την Ελλάδα

| 01/06/2015
 

ΑΘΗΝΑ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ | Με την παρουσία του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Βερολίνο.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συνομιλίες για την Ελλάδα συμμετείχαν και οι επικεφαλής των άλλων δύο θεσμών, με στόχο να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί κάποια αρνητική εξέλιξη για τη χώρα.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση των πέντε αξιωματούχων γίνεται στο περιθώριο του δείπνου εργασίας που ήταν προγραμματισμένο μόνο για τους Μερκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των είκοσι μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Ευρώπης (European Roundtable of Industrialists, ERT).

Στο Βερολίνο ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν την Δευτέρα η γερμανίδα καγκελάριος, ο γάλλος πρόεδρος και ο πρόεδρος της Κομισιόν. Παράλληλα, κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα, ενώ είναι σε εξέλιξη το Brussels group.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Επαναλαμβάνοντας την άρνησή του σε ενδεχόμενη εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Γιούνκερ τονίζει ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις όσων λένε ότι «εάν έβγαινε η Ελλάδα, τότε θα είχαμε λιγότερες ανησυχίες στην ευρωζώνη.

«Το GΡexit δεν είναι επιλογή, θα πρέπει να το ξέρουν όλοι όσοι ασχολούνται εντατικά, το ξέρουν, ελπίζω, και οι Έλληνες», λέει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται συγκεκριμένα στον κίνδυνο να αποσυρθούν οι διεθνείς επενδυτές από την Ευρώπη. Όπως υπογραμμίζει, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Τόκιο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Άμπε ρωτούσε διεξοδικά για το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι οι επενδύσεις της χώρας του στην Ευρώπη εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη στο ευρώ.